TALIJANSKI IZBORI

Lijevi centar osvaja donji dom, u Senatu neizvjesno

26.02.2013 u 07:45

Bionic
Reading

Talijanski izbori koji su trebali zemlji donijeti kakvu takvu političku stabilnost nakon odstupanja premijera Silvija Berlusconija i privremenog mandata, nešto više od godine dana, Marija Montija, rezultirali su teško razrješivim situacijom. Iako je većinu s oko 30 posto glasova tijesno osvojila lijeva koalicija pod vodstvom Piera Luigija Bersanija što joj automatski donosi većinu u donjem domu parlamenta, raspored snaga u Senatu, za koji su važniji glasovi po regijama, ne pruža osobitu nadu u brzo i efikasno uspostavljanje nove vlade. Naime, ni lijeva ni desna koalicija ne može trenutačno doseći većinu od 158 od ukupno 315 mjesta u Senatu

Naspram niza očekivanja, a posebice europskih partnera, valja priznati da talijanski izbori imaju pobjednika, a to nije ni europskim čelnicima omiljeni Monti ni umjereni Bersani, već bivši komičar Beppe Grillo koji je s oko 25 posto dobivenih glasova nadišao i najoptimističnija predviđanja.

Vodeći kampanju među ljudima, a ne kroz medije, Beppe Grillo i pokret Pet zvjezdica svoj uspjeh može zahvaliti dubokom nezadovoljstvu talijanskih građana postojećim političkim opcijama. Naime, upravo je kroz tu retoriku Grillo zaveo poveći broj birača zaklinjući se da neće koalirati ni s jednom opcijom na vlasti.

Njegove prve reakcije upravo su na tom tragu. Izjavio je da je gotovo sa starim političkim opcijama te da su oni nova, 'izvanredna sila' u Italiji.

Drugi je relativni pobjednik Silvio Berlusconi koji je glasačima mrtav-hladan nekoliko dana prije izbora poslao pismo da će im vratiti porezna imovinu iz 2012. koji je uvela Montijeva vlada. S osvojenih oko 29 posto potukao je sve negativne izglede s početka kampanje i time zasigurno povećao već ionako visok stupanj zabrinutosti međunarodne zajednice.

Mario Monti, neiskusan na terenu političkih kampanja, završio je sa svojom koalicijom centra izbore kao četvrti na listi, s oko 10 osvojenih posto glasova.

'Blokiran Senat', 'nemogućnost vladanja', samo su neke od reakcija talijanskih medija na prve objave rezultata. Mogućnost raspisivanja novih izbora zbog nemogućnosti uspostave nove vlade ili zbog krhkosti širokih koalicija spominjala se već tijekom prve izborne večeri.

Europski mediji najviše su polagali nade u koaliciju Bersani - Monti u kojoj bi potonji bio ministar ekonomije i nastavi provoditi reforme i mjere štednje u trećoj ekonomiji eurozone.

No prema trenutačnom stanju stvari, ta željena koalicija ne može ostvariti većinu u Senatu što znači da ne može provesti svoje odluke. Jasne alternativne solucije zasad nema na vidiku.