ŽIV JE KAŽU

Gabon opovrgava smrt predsjednika

08.06.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova i premijer Gabona odbacili su u ponedjeljak vijest o smrti Omara Bonga, predsjednika središnjoafričke države bogate naftom, koji je u Barceloni navodno umro od raka, prenose agencije.

Pozvavši se na izvor blizak predsjedniku, francuski tjednik Le Point javio je u nedjelju da je Bongo umro toga dana u 73. godini u Barceloni.

"Po informaciji koju sam dobio prije pola sata on nije mrtav", rekao je za njemačku agenciju dpa neimenovani diplomatski izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova.

Prvi čovjek Gabona, koji je dužnost predsjednika preuzeo prije 41 godinu, liječio se u privatnoj klinici u Barceloni od svibnja, a po izvješćima bolovao je od raka.

"Konstatirali smo da je predsjednik Republike (...) Omar Bongo Ondimba živ", rekao je za agenciju AFP gabonski premijer Jean Eyeghe Ndgon. Dodao je da je "tijekom jutra" s još nekolicinom gabonskih ministara posjetio Bonga u bolnici.

Vijest o smrti odbacio je i glasnogovornik gabonske vlade Raphael N'Toutoume, prenijela je agencija Reuters.

Omar Bongo, predsjednik s najduljim stažem u Africi, zamrznuo je svoje dužnosti 6. svibnja, službeno zato da bi oplakao smrt svoje supruge Edith Lucije, koja je umrla u ožujku nakon duge bolesti, a tada se prijavio u privatnu kliniku u Barceloni kako bi se liječio od tumora.

Gabon je bivša francuska kolonija, a Bongo, koji je vlast u toj zemlji proizvođaču nafte preuzeo 1967., navodno je pod istragom zbog pronevjere stotina milijuna dolara državnog novca. Tim je novcem navodno kupovao luksuzne nekretnine, a njegova obitelj, po nekim izvješćima, posjeduje 39 luksuznih nekretnina u Francuskoj, prenosi njemačka agencija dpa.

Francuski naftni div Total SA jedan je od najvećih ulagača u Gabonu piše Reuters, a dpa dodaje da je bivša francuska naftna skupina Elf Aquitaine navodno desetcima milijuna eura na godinu Bongu plaćala dopuštenje za crpljenje nafte.

Bongo se smatra jednim od zadnjih afričkih političara staroga kova koji su se na vlasti godinama održavali korupcijom i rođačkim vezama.

Pošto je kubanski predsjednik Fidel Castro predao svoje ovlasti 2008., Bongo je preuzeo mjesto predsjednika s najduljim neprekinutim stažem u svijetu.