LA REPUBBLICA TVRDI

'Papa je odstupio zbog gay skandala u Vatikanu'

Bionic
Reading

Unutar Crkve, prema rezultatima istrage kardinalske tročlane komisije koju je Papa osnovao za razotkrivanje razloga curenja informacija izvan vatikanskih zidina, postoje oni koji 'unakazuju njezino lice', rekao je Benedikt XVI još na Pepelnicu. No, osim unutarnje borbe za vlast i novac, čini se da postoji i 'pretpostavka o gay lobiju', kako piše list Repubblica

Pod naslovom na prvoj stranici 'Seks i karijera, ucjene u Vatikanu razlog odustajanja Benedikta XVI', list La Repubblica objavljuje prvi nastavak teksta o istrazi trojice kardinala. Jozef Tomko (89), Julian Herranz (83) i Salvatore de Giorgi (83) 17. prosinca prošle godine predali su Benediktu XVI dosje od 300 stranica, ali još nisu zaključili istragu. Oko 300 stranica dokumenata, u dva toma, naslijedit će novi papa. U njima se, navodno, upozorava na kršenje šeste i sedme od deset zapovijedi, odnosno na blud i krađu, piše dopisnik Večernjeg lista iz Rima Silvije Tomašević

Do sada se govorilo o korupciji, pa čak i napuhavanju troškova za postavljanje jaslica na Trgu sv. Petra, ali list Repubblica sada iznosi i kako su 'neki visoki crkveni svećenici pod vanjskim utjecajem i povezani s laicima i njihovim mondenim životom'. Spominju se mjesta susreta, odnosno vile izvan Rima, jedan centar za estetiku, ali i 'unutar Vatikana'. Papa je u govorima jasno naznačio stanje, ali se njegove poruke nisu tada shvaćale, nije bilo moguće povezati ih s detaljima.

Kako javlja Guardian, papa Benedikt XVI je odlučio dati ostavku 17. prosinca prošle godine, isti dan kada je dobio dosje o aferi Vatileaks koji su kompilirala tri kardinala. Naime, prošle godine u svibnju uhićen je Papin sobar zbog krađe i dostavljanja papinske korespondencije medijima, koja je pokazala da je Vatikan mjesto puno intriga i međusobnih borbi. Spomenuti dosje se sastoji od 300 stranica mračnih vatikanskih tajni te je uvezan u crvenu kožu i spremljen u sef u Papinoj rezidenciji. Novi papa će ga imati priliku pročitati nakon što bude izabran i naslijedi Benedikta XVI.

U dosjeu se navodno opisuju različite frakcije u Vatikanu, među njima i jedna koja je 'ujedinjena seksualnom orijentacijom'. Kardinalski izvještaj Papi sadrži, prema pisanju La Repubblice, i opis toga kako su neki visokopozicionirani vatikanski svećenici bili 'pod vanjskim utjecajem' ljudi s kojima su imali 'odnosne svjetovne prirode'. U prijevodu, moguće je da su bili ucjenjivani zbog svojih homoseksualnih aktivnosti.

Izvori iz Vatikana na koje se poziva La Repubblica kažu da se crveni izvještaj najviše bavi 'nepoštivanjem šeste i sedme zapovijedi'. Sedma poručuje da je grijeh krasti, dok se šesta bavi seksualnim moralom te se odnosi i na homoseksualnost. Crveni dosje sadrži i opise sastanaka svećenika u Rimu i oko njega, između ostaloga i u jednoj gradskoj sauni, za koje nije nepoznato da su okupljališta pritajenih homoseksualaca.

Iz Vatikana na novinarske upite oko svega spomenutog nije došao jasan demanti. Dapače, vatikanski je glasnogovornik Federico Lombardi izjavio sljedeće: 'Ni zbor kardinala ni ja nećemo dati komentare koji bi potvrdili ili porekli ono što se govori o ovoj stvari. Neka svatko preuzme svoje odgovornosti. Nećemo dalje istraživati primjedbe koje su oko ovoga iznesene.' Dodao je kako pisanje medija o svemu tome 'stvara tenzije te je suprotno onome što Papa želi'.

I talijanski dnevnik Corriere della Sera je odmah nakon Papine ostavke u jednom tekstu spomenuo crveni dosje, čiji je sadržaj opisan kao 'uznemirujući'.