VLADAVINA NARODA

Bugari srušili vladu zbog skuplje struje

20.02.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Bugarska vlada podnijela je ostavku nakon što zemlju danima potresaju prosvjedi protiv 13-postotnog poskupljenja električne energije i mjera štednje. Zbog paprenih računa za struju Bugari su masovno izašli na ulice, a nakon sinoćnjih sukoba s policijom u bolnici je završilo 25 ljudi

'Neću sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče građane', rekao je Borisov pred parlamentom, objašnjavajući razloge kolektivne ostavke. Borisov nije precizirao hoće li se nakon novonastale krize vlasti u zemlji održati prijevremeni parlamentarni izbori, inače zakazani za srpanj ove godine.

Zajedno s premijerom, u parlamentu se pojavila cijela vlada. U izjavi koju je prenosila nacionalna televizija, Borisov je objasnio da su on i njegova vlada došli na vlast u usluzi građana te ne žele biti povod za prosvjede i nasilje.

'Imamo ponos i čast. Na vlast nas je doveo narod, i danas mu tu vlast vraćamo. Ova država hitno treba nekoga u koga vjeruje', poručio je Borisov.

Deseci tisuća prosvjednika izašli su na ulice širom države, najsiromašnije članice Europske unije, protiv skupih računa za struju.


Premijer je pokušao umiriti prosvjednike u utorak, obećavajući da će srezati cijene električne energije za osam posto.

Također, obećao je da će kazniti energetske kompanije u stranom vlasništvu koje, kako ocjenjuje, određuju previsoke cijene svojih usluga.

Borisov je rekao da je će licenca za distribuciju električne energije najveće burzovne kompanije središnje Europe, češkog ČEZ-a, biti oduzeta, što će nesumnjivo zaoštriti odnose Bugarske i Češke. Novčano će se kazniti još tri tvrtke. ČEZ je reagirao ocjenom da je riječ o kršenju europskih zakona i predizbornom dodvoravanju biračima.

'ČEZ se ne slaže s politizacijom ove situacije i povezuje je s nadolazećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj', istaknula je glasnogovornica tvrtke Barbora Pulpanova.

Oglasila se i češka vlada, vlasnik 70 posto tvrtke, uz ocjenu da je potez Sofije - alarmantan.

Bugarski prosvjednici na ulicama su palili račune za struju, bacali kamenje na prostorije tvrtki distributera te tražili nacionalizaciju kompanija od kojih su dvije u rukama čeških, a jedna - austrijskog vlasnika. Cijene struje porasle su još u srpnju, ali se pravi učinak poskupljenja pokazao tek na zimskim računima za grijanje.