PROIZVELI ILI SAMO UVEZLI

Slovenija: Konjetina u Ledovim lazanjama?

19.02.2013 u 20:30

Bionic
Reading

U okviru prve analize sastava namirnica nakon izbijanja afere s konjskim mesom, u Sloveniji je 28 od 29 uzoraka bilo negativno. Pozitivan je bio tek jedan, a iz pisanja slovenskih medija nije baš jasno kako je točno povezan s hrvatskom tvrtkom Ledo

Slovenski su inspektori proši tjedan u prvoj fazi pregledali svu hranu koja bi potencijalno mogla sadržavati konjsko meso. Identificirali su oko 350 proizvoda po raznim trgovačkim lancima, a na temelju toga su u petak i subotu obavili analizu potencijalno najtraženijih, rekao je na konferenciji za novinare Uprave republike Slovenije za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu biljaka Jernej Drofenik

U okviru prve analize od 29 uzoraka jedan je bio sumnjiv pa je Nacionalni veterinarski institut ponovio analizu DNK i pokazalo se da je uzorak pozitivan na konjsko meso.

Riječ je o lazanjama od 450 grama, za koje po pisanju slovenskih medija nije jasno jesu li proizvod tvrtke Ledo ili je Ledo samo uvoznik za slovensko tržište. Naime, STA, Slovenska tiskovna agencija piše kako je proizvođač lazanja luksemburška tvrtka Trada, a da je Ledo dobavljač za slovensko tržište. No Delo pak piše da je Ledo proizvođač koji je za svoje lazanje upotrijebio sirovinu tvrtke Trada iz Luksemburga. Nedvojbeno je samo da je proizvod uzet s police u Interspar BTC-u u Ljubljani.

Drofenik je dodao kako se analize nastavljaju. Nakon potvrde rezultata sporne su lazanje, deklarirane kao govedina, povučene s tržišta, a Slovenija će u skladu sa sustavom hitnog obavještavanja o rezultatima analize izvijestiti i druge države članice EU-a.

Iz Agrokora, u čijem sastavu posluje Ledo, nismo uspjeli dobiti očitovanje ni odgovor na pitanje jesu li oni proizvođač ili 'samo' uvoznik tog proizvoda.