'NALIK NA NUKLEARNU BOMBU'

Kiša meteorita u Rusiji ozlijedila 1.000 ljudi!

15.02.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Nakon jutrošnje kiše metorita u regiji na granici europske i azijske Rusije medicinsku pomoć zatražilo je oko 1.000 ljudi. U bolnicama ih je zadržano više od 30, a prema dosadašnjim informacijama dvoje ili troje je teško ozlijeđeno. Mnogi su pretrpjeli šok zbog događaja o kojem će se još dugo pričati

Ozlijeđeni su zabilježeni u čak šest naseljenih mjesta – uključujući i najveći grad regije, Čeljabinsk. Tako veliki teritorij pretrpio je posljedice zbog vala koji je stvorila eksplozija meteora na sedam-osam tisuća metara visine: od vala su oštećene zgrade i pokućstvo po stanovima, pucala su stakla, a u Čeljabinskoj tvornici cinka srušio se dio vanjskog zida i krov skladišta. Sveukupno je oštećeno oko 3.000 zgrada (temperatura u gradu i okolici noćas bi mogla pasti do minus 20 C), a oko 450 zdanja ostalo je bez dovoda plina.

Oko devet ujutro, tisuće građana šokiralo je leteće tijelo koje je letjelo nad gradskim vizurama ostavljajući za sobom trag bijelog dima. Navodi se da se eksploziju i bljesak koji su potom uslijedili lako moglo zamijeniti za detonaciju nuklearne bombe. Drugi očevici izjavili su da im je metorit bila posljednja asocijacija na nebeski događaj - mislili su da je riječ o padu zrakoplova ili neuspješnom lansiranju rakete.

U Čeljabinskoj oblasti nije zabilježena povećana razina radijacije. Kommersant javlja da je metorit pao u umjetno jezero kraj grada Čebarkulja. Pretpostavlja se da je riječ o tijelu koje je u trenutku eksplozije imalo promjer od nekoliko metara.

Trupe ruskog Ministarstva za izvanredne situacije još nisu pronašle ostatke meteorita. Premda su se u medijima pojavile vijesti o tri navodne lokacije, uključujući i krater kraj Čerbakulja, nadležno ministarstvo inzistira da ništa još nije pronađeno. To zasad osnažuje sumnje u službenu verziju, s obzirom na to da se u blizini Čeljabinska nalaze nuklearna vojna postrojenja ovijena poslovičnom tajnovitošću. Postavlja se i pitanje zašto proturaketna obrana nije uništila asteroid prije nego što je naškodio građanima.
Kišom krhotina neidentificiranog nebeskog tijela pogođen je i sjever Kazahstana, a nebeski događaj vidio se u nekoliko okolnih, stotinama kilometara udaljenih regija.

Snimka eksplozije meteorita objavljena na Youtubeu

Poslušajte kako je bilo kad su meteoriti zasuli


U zapadnim medijima pojavili su se i naslovi da Zemljinu atmosferu uskoro očekuje ulet još jednog opasnog meteora. No relevantniji ruski mediji ne bave se tim teorijama.