IZBORI ZA EU PARLAMENT

Socijalisti ruše Barrosa s vrha Europske komisije

06.06.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik Europske socijalističke stranke (PSE) Poul Nyrup Rasmussen opetovao je u razgovoru objavljenom u subotu da Jose Manuel Barroso neće biti ponovno izabran za predsjednika Komisije ako se u Europskom parlamentu pojavi 'nova većina' nakon europskih izbora

MADRID - 'Imat ćemo novog predsjednika ako dobijemo novu većinu u parlamentu', u kojemu trenutačno vladaju konzervativci, rekao je Danac za španjolski list El Mundo.

Socijalisti su trenutačno druga po veličini snaga u Europskom parlamentu a konzervativci će, kako predviđaju ankete, i dalje biti najveća snaga nakon europskih izbora koji se završavaju u nedjelju navečer.

'Mi, socijalisti ne možemo podupirati Barrosa, zato što je konzervativan i što je loše upravljao tijekom krize', istaknuo je Rasmussen koji je još sredinom svibnja bio izjavio da Barroso neće biti ponovno izabran u slučaju 'nove većine'.

Portugalac Jose Manuel Barroso kojemu mandat istječe u studenome, trebao bi ostati na dužnosti predsjednika Europske komisije, o čemu će odlučiti europski čelnici koncem lipnja, osim ako konzervativci ne izgube većinu u parlamentu.