STAVOVI SLOVENSKIH POLITIČARA

Kandidati za europarlament o odnosima s Hrvatskom

05.06.2009 u 22:27

Bionic
Reading

Budući slovenski zastupnici u novom Europskom parlamentu inzistirat će na, kako su rekli, 'pravednoj granici' s Hrvatskom kao uvjetu za njen ulazak u Europsku uniju, pokazalo je zadnje suočavanje nositelja kandidacijskih lista slovenskih stranaka na nacionalnoj televiziji u petak navečer, gdje su odnosi s Hrvatskom i granični prijepor postavljeni kao jedno od glavnih pitanja

'Slovenska politika mora ostati jedinstvena, a putem Bruxellesa treba postići sporazum koji će biti prihvatljiv i za Sloveniju i za Hrvatsku', rekao je Zoran Thaler, nositelj izborne liste Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora. On je rekao da se zauzima i za davanje državnih subvencija Slovencima koji žive u pograničnim predjelima s Hrvatskom, ako imaju zemlju na hrvatskoj strani granice, pa do nje teže dolaze.

'Problem granice treba riješiti, ali ne na račun Slovenije i njenog izlaza na otvoreno more', rekao je u suočavanju na Slovenskoj televiziji Ivan Žagar, nositelj izborne liste Slovenske pučke stranke (SLS) koja ne priznaje granicu na Dragonji.Alojz Peterle koji je nosilac izborne liste Nova Slovenija (NSI) rekao je da 'sporna područja' južno od Dragonje pripadaju Sloveniji. 'To nisu sporna nego slovenska područja. Problem neće biti riješen dok ne postignemo pravednu granicu', rekao je Peterle.

Alojz Peterle

On je dodao da je kao član Europskog parlamenta u dosadašnjem sazivu djelovao na tekstove rezolucija o napretku Hrvatske, zauzimajući se da u njima eksplicitno bude navedeno da za rješenje graničnog problema s Hrvatskom treba primijeniti 'načelo pravičnosti'.

Za državne subvencije Slovencima koji žive uz granicu u 'spornim' područjima zauzeo se i nositelj izborne liste Stranke umirovljenika DESUS Karel Erjavec, dodajući da je već ranije posjećivao 'borca za granicu' Joška Jorasa. Što se tiče eventualnog rješenja graničnog pitanja Rehnovom inicijativom, Erjavec je rekao da je bolje 'pričekati' nego da granično pitanje bude riješeno prije, ali na štetu Slovenije.

Janez Čas
, nositelj izborne liste Slovenske nacionalne stranke (SNS) koju vodi Zmago Jelinčič, rekao je da se zauzima za međunarodnu konferenciju o hrvatskim granicama na kojoj bi sudjelovale i 'velike sile', a naglasio je da se na ovogodišnjim izborima za Europski parlament nije kandidirao predsjednik stranke Jelinčič jer je odgovoran svojim biračima koje bi izdao kad bi iz slovenskog parlamenta prešao u europski parlament.

Milan Zver, nositelj kandidacijske liste Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, izjavio je da se treba zauzimati za slovenski nacionalni interes u rješenju graničnog pitanja, ali i za prijateljske odnose sa susjednom državom.

Ivo Vajgl s Borutom Pahorom


S druge strane, nositelj kandidacijske liste Liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin rekao je da se boji da Hrvatska u EU neće ući niti 2012. godine i da je uvjet za njen ulazak u EU da riješi granično pitanje sa Slovenijom, ali i sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom.

Nositelj kandidacijske liste stranke Zares Ivo Vajgl izjavio je da se boji kako u Hrvatskoj u ovom trenutku postoje naznake da se ne želi 'nikakav kompromisni sporazum' sa Slovenijom oko granice, ali da je Rehnova inicijativa u ovom trenutku jedina koja ima izgleda za nastavak.