U NORMANDIJI S VETERANIMA

Obama u Francuskoj na 65. obljetnici iskrcavanja

05.06.2009 u 22:26

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u petak u Francusku gdje bi trebao prisustvovati svečanom obilježavanju 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja

Predsjednički zrakoplov sletio je u parišku zračnu luku Orly. Američki bi predsjednik trebao provesti noć s petka na subotu u američkom veleposlanstvu u Parizu s obitelji koja je doputovala drugim zrakoplovom.

Uoči europskog glasovanja, Obamu će u subotu u Caenu, u Normandiji, ugostiti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojemu je posebno stalo da se nađe uz američkog predsjednika prigodom 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja 6. lipnja 1944. godine.

Američki bi predsjednik trebao u subotu održati govor pred 9000 pomno biranih uzvanika, među kojima 2000 Amerikanaca, na američkom groblju u Colleville-sur-mer, na glavnoj od približno 450 svečanosti predviđenih diljem Normandije.

Njegov privatni i službeni posjet Parizu i Normandiji popraćen je iznimnim mjerama sigurnosti. Na Orlyju su, primjerice, sustavno pretražena televizijska vozila.