Svijet NOVI DOKAZI

BiH obnavlja tužbu protiv Srbije u Haagu?

  • Autor: An.S.
  • 29.11.2008 7:55:09
  • 19.11.2008 13:00:00

Predstavnik BiH u sporu protiv bivše zajednice Srbije i Crne Gore za genocid Sakib Softić potvrdio je za 'Dnevni avaz' da odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu da odbaci sve prigovore Srbije i proglasi se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije o

Beogradske novine u srijedu prenose i izjave stranačkih dužnosnika i političara, koje su elektronički mediji objavili već u utorak, kada je odluka ICJ bila tema broj jedan svih informativnih emisija.

Podsjećaju i na neke dosadašnje tužbe, pa tako beogradska "Politika" piše kako se "Međunarodni sud pravde po tužbi koju je Bosna i Hercegovina podnijela protiv SRJ zbog genocida oglasio nadležnim i zatim 26. veljače prošle godine utvrdio da su vlasti u Beogradu odgovorne što u srpnju 1995. nisu spriječile genocid koji su nad srebreničkim Muslimanima počinile snage Vojske Republike Srpske".

Taj list navodi i da je najviši sud UN-a utvrdio da "financijska odšteta ne bi bila primjereni oblik reparacije" te da "vlasti u Beogradu nisu sudjelovale u genocidu u Srebrenici zato što nije dokazano da su znale za namjeru političkoga i vojnog vrha RS da u Srebrenici počine genocid iako su u znatnoj mjeri pomagale bosanske Srbe".

Elektronički mediji u srijedu prijepodne ponavljaju vijest o odluci ICJ da se proglasi nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid te prenose Jeremićevu izjavu da će Srbija uložiti protutužbu protiv Hrvatske za "Oluju".

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još