PREDLAŽE I PODJELU KOSOVA

Montgomery za odcjepljenje Republike Srpske

05.06.2009 u 20:01

Bionic
Reading

Bivši američki veleposlanik William Montgomery objavio je u četvrtak članak u New York Timesu u kojem se zalaže za referendum te za moguće odcjepljenje Republike Srpske iz BiH te za podjelu Kosova duž rijeke Ibar

Montgomery kreće od Obamine teze da se u Iraku treba prestati inzistirati na maksimalističkim ciljevima koji onemogućuju rješavanje dostupnih ciljeva te traži da se isto primijeni i na Balkanu.

Na pitanje što ga je motiviralo na promjenu politike koju je i sam tolike godine provodio, Montgomery u razgovoru za Večernji list objašnjava: 'Kad sam ja počeo raditi na ovim problemima, moja je kći imala šest godina i kretala je u osnovnu školu. Sada završava fakultet.

Riječ je, dakle, o cijeloj generaciji koja je pokušavala doći do cilja na jedan način, a očito je da on, iako smo toliko puno sredstava uložili – ne funkcionira.

Milorad Dodik priča istu priču kakvu su Srbi pričali prije 15 godina i to se neće promijeniti. U BiH nema nikakvog napretka, nema čak ni slobode govora', kaže. U tom bi slučaju Hrvati trebali dobiti vlastiti entitet s ovlastima kakve sada ima Republika Srpska.

Na pitanje hoće li Obamina Amerika biti prisutnija u ovoj regiji, Montgomery odgovara: 'I da i ne. Glavni američki prioriteti i dalje će biti usmjereni na Bliski i Daleki istok, na Irak, Afganistan i Pakistan. Međutim, s obzirom na to da u Obaminoj administraciji sjede ljudi koji su bili jako angažirani na ovom području, od Hillary Clinton i Joea Bidena do Richarda Hoolbrokea, oni će biti zainteresiraniji za Balkan nego što je to bila Bushova administracija.'