ODLUKA U HAAGU

Hrvatska i Slovenija predale podneske za arbitražu

11.02.2013 u 21:14

Bionic
Reading

Hrvatska je u ponedjeljak podnijela Arbitražnom sudu podnesak o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Dokument je u elektronskom obliku predan tajništvu Arbitražnog suda u Haagu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije potpisanom 4. studenoga 2009. Podnesak je podijeljen u devet svezaka, sadrži nešto više od 3600 stranica, a u osnovnom dijelu na oko 300 stranica navode se stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije, te ostala pitanja koja su predmet spora.

Preostali dio dokumenta na 3300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrjepljuju stajališta Hrvatske, dodaje se u priopćenju. Hrvatski podnesak potpisale su zastupnica hrvatske vlade pred Arbitražnim sudom Maja Seršić i pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Stranke u sporu dostavit će osam tiskanih primjeraka podnesaka tajništvu Arbitražnog suda i petnaest primjeraka izravno drugoj stranci u sporu, stoji u priopćenju MVEP-a. Simona Drenik, jedna od dviju zastupnica Slovenije pred Arbitražnim sudom, izjavila je u nedjelju da će Slovenija također u ponedjeljak poslati Arbitražnom sudu svoj podnesak o rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije na 5200 stranica priloga, dokumenata i zemljovida.

Prema kalendaru Arbitražnog suda, u ponedjeljak je rok kad obje strane trebaju dostaviti svoje podneske s argumentacijom o tome gdje je prilikom osamostaljenja obiju država tekla nekadašnja republička kopnena granica koja je onda postala državnom, a odredit će se i granica na moru.

Arbitražni sud u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredio je 11. studeni kao rok do kojeg svaka stranka može sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke.

Slovenija poslala arbitražni podnesak

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u ponedjeljak Arbitražnom sudu poslala podnesak sa svojim argumentima glede graničnog prijepora s Hrvatskom. Tajništvu Arbitražnog suda u Den Haagu podnesak je poslan u tiskanom obliku sa svim prilozima i u elektronskom obliku, a Hrvatskoj će se tiskana verzije dostaviti preko slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. Svoj podnesak s prilozima i zemljovidima Arbitražnom sudu u ponedjeljak je uputila i Hrvatska.

Arbitražni sud u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredio je 11. studeni kao rok do kojeg svaka stranka može sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke.