ON ZNA NEŠTO VIŠE

Papin odlazak iznenadio sve, no ne i Adalberta Rebića

Bionic
Reading

Iako je odlazak pape Benedikta XVI šokirao vrh Katoličke crkve, vjernike i nevjernike, a kardinal Angelo Sodano, dekan Kardinalskog zbora, izjavio je kako je to 'grom iz vedra neba', teolog Adalbert Rebić nije iznenađen. Kaže, i ranije se o tome razgovaralo

'Kardinal Sodano usporedio ju je s 'gromom iz vedroga neba' i ona može tako djelovati. Međutim, posljednjih se godina govorilo o tome da bi rimski biskup, Papa, treba dati ostavku sa 75 godina života, kao što to rade i biskupi, znači takve su rasprave postojale. Očito je Papa, pogođen bolešću, odlučio odstupiti i ustupiti svoje mjesto nekom mlađem papi koji je u boljem zdravstvenom stanju', kazao je Rebić za Jutarnji list. Za RTL je pak dodao i da se odlazak zbog starosti spominjao i za još aktualnog papu Benedikta XVI te kako on, kao i bilo koji drugi biskup, ima pravo na takav potez.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker pak kaže da laže onaj tko kaže da nije iznenađen. Kao najznačajniji potez Benedikta XVI ocjenjuje pokretanje reevangelizacije. No, taj proces Papa je započeo, a on je još daleko od realizacije. Komentirao je i spekulacije oko mogućih nasljednika ne spominjući imena kardinala. 'Poznato je da, tko ulazi u konklavu kao papa, izlazi kao biskup', kaže i zaključuje kako favoriti obično ne budu izabrani.

HTV-ov dopisnik iz Vatikana Silvije Tomašević svjedočio je o atmosferi na konferenciji za novinare u Vatikanu nakon što se Papa odrekao mjesta poglavara Katoličke crkve.

'Vatikanski glasnogovornik Lombardi je bio vidno uzbuđen kada je govorio o Papinoj ostavci, bilo je to iznenađenje za sve nas, premda su najuži suradnici znali to. Nitko nije očekivao takav potez koji je to pripremao više od dva mjeseca, što je njegov brat Georg potvrdio', rekao je Tomašević. Odbija svaku mogućnost da je Benedikt XVI na neki način bio primoran odstupiti zbog pritisaka. 'Papa nije bio u depresiji, rekao je Lombardi, to se vidjelo na njemu', dodaje Tomašević i kaže kako je Papa bio miran kada je priopćavao vijest koja je sve šokirala.

Očito nitko nije ozbiljno shvatio Papine riječi iz 2010. godine. Tada je u knjizi 'Svijetlo svijeta' na neki način najavio taj potez. Rekao je da se Papa ima pravo povući ako zaključi da nije u stanju obavljati papinske dužnosti.

Već kada je bio izabran imao je tri premosnice na srcu, u zadnje vrijeme ima izražene reumatske bolove. 'Već šest mjeseci u Baziliku svetog Petra guraju ga na postolju jer nije mogao puno hodati', ističe Tomašević. Navodno i odbija piti lijekove za sprečavanje zgrušavanja krvi. Od Papinog konačnog odlaska 28. veljače pa do izbora novog pape, tehnički na čelu Katoličke crkve ostaje državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone.

Prvi hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Ive Livljanić
rekao je kako se o odrekunuću govorilo još za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II, posebice za vrijeme njegove bolesti. Podsjeća kako je se Ivan Pavao II pitao kome da podnese ostavku dodajući kako Krist nije sišao s križa te kako će i on svoj do kraja nositi.

'Ovaj Papa očito nema tu karizmu, no on je vrstan teolog i očito uje dobro to promislio', zaključuje.