NA LATINSKOM JEZIKU

Ovim se riječima Papa Benedikt oprostio od kardinala

Bionic
Reading

Posve neočekivan potez stiže iz Vatikana. Papa Benedikt XVI će abdicirati krajem mjeseca, javlja BBC. Iz Vatikana je priopćeno kako 'nema više snage za obavljanje dužnosti'. Agencija Associated Press javlja kako će konklava na kojoj će se birati novi papa biti održana sredinom ožujka

Osamdesetpetogodišnjak je postao papa 2005. godine kada je naslijedio svog prethodnika Ivana Pavla II., s kojim je kao kardinal surađivao gotovo četvrt stoljeća.

'Papa je najavio da će napustiti svoju službu 19.00 sati 28. veljače jer više nema snage za obavljanje dužnosti', rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi

'Iz tog razloga, i dobro svjestan ozbiljnosti ovog čina, s punom slobodom izjavljujem da se odričem službe rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra', rekao je Papa u svojoj izjavi iz Vatikana koju je objavio na latinskom jeziku tijekom sastanka s vatikanskim kardinalima u ponedjeljak ujutro.

Prošle je godine Papa počeo koristiti štap prilikom hodanja, a nedavno se pojavio i problem s čitanjem prilikom obraćanja u Rimu, piše The Telegraph.

U studenom prošle godine izjavio je da je 'lijepo biti star'.

Glasnogovornik Vatikana izjavio je kako je svih iznenadio ovim potezom, dajući do znanja da niti njegovi najbliži suradnici nisu znali za njegove namjere. Dodao je i da je odluka bila posve u skladu s crkvenim zakonom, ali i donesena posve svojevoljno. Lombardi dodaje kako je Papa ovim iznenadnim potezom možda htio izbjeći iscrpljujuću strku oko uskrsnih angažmana, ali i da je o odluci razmišljao mjesecima.

Novi papa bira se sredinom ožujka, najvjerojatnije početkom Velikog tjedna 24. ožujka. Federico Lombardi je dodao kako Benedikt XVI. neće sudjelovati u konklavi na kojoj će se birati njegov nasljednik.

'Nakon ostavke bivši papa će se preseliti u ljetnu rezidenciju u blizini Rima. Nakon čega će živjeti u nekadašnjem samostanu na vatikanskom teritoriju', dodao je Lombardi.

Posljednji papa koji je abdicirao bio je Papa Grgur XII. (1406.-1415.).

Papa na Trgu i Kaptolu

Papa Benedikt XVI. bio je 265 papa, šesti Nijemac i prvi Nijemac od 11. stoljeća.

Kada je izabran sa 78 godina 2005. godine, bio je jedan od najstarijih novoizabranih papa u povijesti.

Rođen je u Njemačkoj 1927., pridružio se Hitlerovoj mladeži tijekom Drugog svjetskog rata.

Kao kardinal Joseph Ratzinger je proveo 24 godine, a bio je zadužen za Kongregaciju za nauk vjere, nekad poznatu kao Sveti ured inkvizicije.

Teološki je konzervativan, s beskompromisnim stavovima o homoseksualnosti i ženama svećenicama.

CNN mu pripisuje 'zasluge' za gubitak vjernika na zapadu, ali ističu da je pridonio širenju katoličke vjere na Afriku i Južnu Ameriku.

'Benediktovo papinstvo obilježili su serijom skandala i kontroverzi, uključujući stotine novih optužbi protiv svećenika za seksualno zlostavljanje', ističe CNN.

Reuters ističe da je njegov pontifikat obilježila kriza sa seksualnim zlostavljanjem djece od stane svećenika, govor kojim je uvrijedio muslimane i curenje privatnih dokumenata za koje je bio zaslužen njegov sobar.

Prije nego što je izabran za papu, bivši kardinal Joseph Ratzinger među kritičarima je nosio epitet 'Božji rotvajler' jer se kruto držao teološkoh kanjona.

Papa katoličke crkve duhovni je vođa 1,2 milijarde katoličkih vjernika u svijetu.

U posjetu Hrvatskoj je bio 4. i 5. lipnja 2011. godine.