'25 KM SPORNE GRANICE S RH'

Podobnik ljut na Kouchnera, Joras na cijelu EU

10.12.2008 u 12:46

Bionic
Reading

Izjava francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera da je iznenađen razinom napada između Slovenije i Hrvatske zbog '25 kilometara na moru' naišla je na oštre reeakcije u Sloveniji, osobito u krugovima Slovenske pučke stranke

LJUBLJANA - 'Riječ je o zabrinjavajućoj i neprihvatljivoj izjavi', naveo je u izjavi za javnost Marjan Podobnik, nekadašnji predsjednik te stranke i aktualni predsjednik njena populističkog krila Nacionalna alijansa, na stranicama svoje udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.'.

'Kouchnerova izjava napad je na Sloveniju kao suverenu državu', izjavio je Podobnik, a prenose slovenski mediji.

Podobnik navodi da Kouchnerova izjava da se Hrvatska i Slovenija moraju smiriti kako bi se dobrom voljom riješio spor oko granice na moru i tako omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora govori da 'Pariz ne poznaje činjenično stanje iz povijesti i prilikom osamostaljenja Slovenije', a najavio je da će zato njegova udruga francuskom veleposlanstvu u Ljubljani dostaviti nove dokaze o 'pravednoj' granici u Istri.

Slovenski mediji prenose i izjave poznatog 'borca za južnu granicu' Joška Jorasa i njegova odvjetnika Daniela Starmana koji dramatičnim tonovima upozoravaju da Slovenija ne smije popustiti Hrvatskoj u pitanjima sporne granice, te pozivaju svoju diplomaciju da u tome bude ustrajna.

Joras, koji je i potpredsjednik Nacionalne alijanse Slovenske pučke stranke (SNZ), izjavio je za 'Delo' da će 'Europska unija prije ili kasnije završiti kao Jugoslavija' ako 'na odgovarajući način' ne bude reagirala u sadašnjem slovensko-hrvatskom sporu'.
Koparski odvjetnik i predsjednik 'Udruge za pravednu granicu' Daniel Starman, inače i Jorasov privatni odvjetnik, izjavio je pak za 'Delo' da Kouchnerova izjava svjedoči kako francuski diplomat ne poznaje prirodu hrvatsko-slovenskog graničnog spora, te da Hrvatska nezakonito drži katastarske općine Kaštel i Savudrija u općini Buje koje zapravo pripadaju Sloveniji.