KORUMPIRANI GUVERNER

Obami neće naškoditi optužbe protiv Blagojevicha

10.12.2008 u 12:38

Bionic
Reading

Odluka novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame da se drži na distanci od guvernera svoje države, koji je uhićen u utorak pod optužbom za korupciju, trebala bi mu omogućiti da izađe neokaljan iz tog skandala

Guverner američke države Illinois, države čiji je senator bio Obama, Rod Blagojevich, optužen je da je pokušao financijski profitirati 'prodajom' mjesta u Senatu koje je do sada pripadalo demokratu Baracku Obami, nakon što je Obama 4. studenoga izabran za idućeg američkog predsjednika.

"Obama nije povezan s korupcijom u Chicagu", rekao je politički analitičar Dick Simpson sa Sveučilišta u Illinoisu. "On nije urgirao ni za koga da dođe na njegovo mjesto u Senatu".

Objavljujući optužnicu, glavni američki državni tužitelj Patrick J. Fitzgerald također je rekao da Obama nije ni na koji način umiješan.

Obama je nakon izbijanja skandala izjavio da nije bio u kontaktu s guvernerom ili njegovim uredom te da nije znao što se događa. "Kao što sam rekao, to je tužan dan za Illinois. Mislim da nikakav drugi komentar ne bi bio primjeren".

Prema FBI-jevom izvješću na 76 stranica, 51-godišnji demokratski guverner uhićen je nakon što su preslušane snimke, čiju je realizaciju odobrio sud i čiji sadržaj otkriva kako je postojala konspiracija o prodaji ili trgovini praznim mjestom u senatu za osobnu korist i/ili korist Blagojevicheve supruge Patti, koja je trebala dobiti mjesto u upravom odboru jedne američke korporacije.

Zajedno s Blagojevichem, priveden je i predstojnik njegova ureda John Harris.