Svijet PANDEMIJA SVINJSKE GRIPE

Stupanj opasnosti mogao bi biti dignut na najvišu razinu

Stručnjaci za gripu počeli su u petak razgovore o širenju virusa H1N1 i uvođenju indeksa ozbiljnosti u najviši stupanj opasnosti od pandemije gripe u sustavu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su dužnosnici

Čelnica WHO-a Margaret Chan sazvala je sastanak odbora za izvanredna stanja no ne očekuje se odluka o podizanju stupnja opasnosti u najvišu fazu, rekla je glasnogovornica organizacije. 'Želim naglasiti da na dnevnom redu nije odluka o prelasku u fazu 6', rekla je glasnogovornica Fadela Chaib na konferenciji za tisak u Ženevi.

Stupanj opasnosti na WHO-ovoj skali pandemije ostaje na drugoj najvišoj razini, fazi 5 na skali od 1 do 6. Za proglašenje pune pandemije treba biti potvrđeno postojano širenje virusa u još jednoj zemlji i regiji osim Sjeverne Amerike.

WHO razmatra kako da doradi svoju skalu pandemije kako bi ona odražavala i ozbiljnost i zemljopisno širenje virusa, a na tu se mogućnost odlučio nakon kritika da je postojeći sustav uzrokovao nepotrebnu paniku glede novog soja virusa čiji su efekti uglavnom blagi svugdje osim u Meksiku.

'Glavna direktorica Chan će iskoristiti ovu priliku da pita članove odbora za izvanredna stanja, svjetske 'gurue za gripu', trebamo li i kakvu vrstu indeksa ozbiljnosti unutar faze 6', rekao je glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl agenciji Reuters.
Vodeći stručnjak WHO-a za gripu Keiji Fukuda ranije ovoga tjedna je rekao da je jedna od ideja dodati tri stupnja ozbiljnosti fazi 6 tako da ukupna razina može doći do najviše točke čak i kada su efekti gripe umjereni a potom se prilagoditi ako virus prouzroči ozbiljnije probleme.

Virusom svinjske gripe H1N1 zaraženo je 21.940 osoba u 69 zemalja, a od nje je umrlo 125 ljudi, doznaje se iz najnovijih podataka koje je u petak objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Od posljednjeg izvještaja prije dva dana oboljelo je 2.680 ljudi, a osam je umrlo. Najviše novih slučajeva bilježi SAD, Meksiko, Australija, Kanada, Velika Britanija i Čile.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još