NIKOLIĆ OTVARA TREZOR

Što se krije u 11 vreća Titove ostavštine?

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dozvolit će otvaranje trezora u Narodnoj banci Srbije (NBS) s ostavštinom Josipa Broza Tita Nekadašnje Predsjedništvo SFRJ je u trezore Narodne banke zaključalo dragocjenosti koje su ostale poslije Titove smrti

Početkom tjedna iz Ureda srpskog predsjednika poslan je dopis sudu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava, u kojem je navedeno da su oni, kao pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ, suglasni da se otvore trezori. Za predstavnika Ureda koji će prisustvovati otvaranju, određen je Oliver Antić, savjetnik predsjednika Srbije.

Antić je objasnio za Večernje novosti da se sada sudac treba odrediti datum kada će se sefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti postoji li zapisnik što se tu nalazi, pa će se taj spisak 'poravnati' s pohranjenim stvarima. Odvjetnici Brozovih nasljednika zadovoljni su odlukom predsjednika Srbije. Violeta Kočić Miraček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice.

'Sve što bude pronađeno, pridružit će se popisima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu', kaže Violeta Kočić-Miraček.  Problem je, međutim, i dalje s popisima koje je trebalo dostaviti Muzeju povijesti Jugoslavije, nekadašnji Muzej '25. svibanj'. Budući da nije udovoljio zahtjevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u posljednje dvije godine, sud mu je uputio novi zahtjev uz prijetnju novčanom kaznom.

'Prema mojim saznanjima, Muzej još nije dostavio tražene popise i time praktički opstruira sudski postupak', kaže odvjetnica Brozovih.  U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju odvjetnici, trebalo bi biti šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita. Tamo bi trebalo biti sve ono što je zatečeno poslije smrti maršala u predsjedničkoj vili u Užičkoj 15.