SLOVENSKI MEDIJI

Susret Pusić-Erjavec premašio očekivanja

07.02.2013 u 18:18

Bionic
Reading

Slovenski mediji u četvrtak u prvim reakcijama na jučerašnji sastanak šefova diplomacija i stručnjaka za Ljubljansku banku u Otočcu ob Krki navode da je on nadmašio očekivanja iako se u jednom trenutku činilo da će završiti bez rezultata

Izjave Vesne Pusić i Karla Erjavca nakon razgovora, koji su potrajali više sati, o tome da su što se tiče Ljubljanske banke riješena sva pitanja na stručnoj razini te da imaju rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, ali da o njemu ne mogu javno govoriti, dok ga politički ne potvrde obje vlade, dokazuje da je susret u Otočcu 'nadmašio očekivanja', navodi jutros Slovenski radio.

Ljubljansko Delo jučerašnji sastanak i izjave tumači kao znak da je rješenje za pitanje Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om 'vrlo blizu'. Ni slovenski ministar ni hrvatska ministrica nisu željeli govoriti o detaljima rješenja s kojima moraju najprije upoznati predsjednike svojih vlada, ali se čini da je kraj zapleta oko Ljubljanske banke 'pred vratima' te da će na idućem sastanku u Hrvatskoj dogovorenom za 19. veljače Vesna Pusić i Karl Erjavec moći samo staviti 'točku na i', navodi vodeći slovenski list, dodajući da više neće biti potreban novi sastanak sa stručnjacima za pitanje Ljubljanske banke Zdravkom Rogićem i Franceom Arharom, jer su oni 'završili svoj posao', zbog čega su im Erjavec i Pusić zahvalili.

Slovenski mediji navode da se Erjavec u jednoj od pauza jučerašnjeg dugotrajnog sastanka konzultirao i s premijerom Janezom Janšom koji će o svemu skupa danas u Bruxellesu imati prigodu razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

'S kakvim prijedlozima će ministri vanjskih poslova izaći pred predsjednike svojih vlada, nije poznato, ali se govori da bi najbolje bilo prihvatiti poravnanje između takozvane aktive i pasive stanja Ljubljanske banke Zagreb, jer je za arbitražu o Ljubljanskoj banci premalo vremena', piše Delo. List dodaje da slovenski parlament, u slučaju da slovenska strana ne odstupi previše od svojih prvotnih zahtjeva, ne bi imao problema s dvotrećinskom potvrdom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Slovenski mediji navode da su i Hrvatska i Slovenija zainteresirane da se rješenje za Ljubljansku banku realizira na vrijeme, kako zbog interesa Hrvatske da s planiranim datumom uđe u EU, tako i zbog osjećaja da se i Slovenija našla pod određenim pritiskom da se to riješi unatoč opasnosti eskalacije političke krize i mogućnosti prijevremenih izbora. Mariborski dnevnik Večer tako u naslovu svog priloga o službenom posjetu predsjednika Boruta Pahora Austriji navodi da je bio obilježen 'sjenom' dilema oko Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, o čemu je posvjedočilo zanimanje austrijskih novinara za to pitanje nakon Pahorova susreta s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.