NESLANA ŠALA

McCain usporedio Ahmadinedžada s majmunom

04.02.2013 u 22:18

Bionic
Reading

Senator SAD-a John McCain privukao je pozornost usporedivši iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s majmunom kojega je Iran nedavno poslao u svemir, izvijestili su u ponedjeljak američki mediji

Ahmadinedžad želi biti prvi Iranac u svemiru, pa zar nije bio tamo prošlog tjedna?', stoji u poruci na službenom Twitter profilu američkog senatora uz koju je dodan naslov i poveznica s viješću: 'Iran lansirao majmuna u svemir'.

Komentar predsjedničkog kandidata iz 2008., žestokog zagovornika oštrijih sankcija protiv Teherana zbog iranskog nuklearnog programa, uslijedio je nakon Ahmadinedžadove izjave da je spreman biti 'prvi čovjek u svemiru' u ambicioznom iranskom programu koji predviđa slanje čovjeka u orbitu 2020. godine.

Dosjetka McCaina, koji među senatorima ima najviše sljedbenika na Twitteru, gotovo 1,8 milijuna, ubrzo je doživjela osude na društvenoj mreži gdje su ga neki prozvali i za rasizam.

'Opustite se ljudi, zar nitko ne zna za šalu?', odgovorio je 50 minuta nakon prve poruke McCain na svojem Twitter profilu.


Iran je prije sedam dana u svemirskoj kapsuli lansirao majmuna i vratio ga živog i zdravog na Zemlju, u okviru proslave 34. godišnjice pobjede islamske revolucije iz 1979. godine. Lansiranje je predstavljeno kao prva etapa u programu 'slanja čovjeka na Mjesec za pet do osam godina'.

Iran je već poslao tri satelita u svemir od 2009., te kapsulu u kojoj su bili štakor, insekti i kornjače u veljači 2010. Prethodni pokušaj lansiranja majmuna u svemir završio je neuspjehom 2011., što je Teheran priznao prikrivenim izrazima ne navodeći prave razloge.