TURSKA

Desetorica časnika uhićena zbog pokušaja puča

04.06.2009 u 18:30

Bionic
Reading

Turska je policija u četvrtak pritvorila 20 osoba, među kojima i desetoricu vojnih časnika, zbog sumnje da su planirali svrgnuti vlast, objavila je televizija CNN Turk

Uhićenja su se dogodila u pet pokrajina diljem zemlje, a posljedica su travanjskoga otkrića sanduka oružja u blizini Istanbula. Riječ je o istrazi koja se odnosi na ultranacionalističku skupinu poznatu kao Ergenekon koja je optužena da je planirala bombaške napade i ubojstva kojima bi potaknula socijalne nemire i destabilizirala vladu premijera Tayyipa Erdogana.

Optuženi su da pokušavaju potkopati vladajuću stranku AK za koju tvrde da je islamistička, a želi i Tursku učiniti prvom muslimanskom zemljom članicom Europske unije.

Već traje suđenje za 140 osoba, među kojima su i časnici, odvjetnici i novinari. Desetorica časnika uhićenih u četvrtak rade u vojnoj bolnici u Ankari, a protuterorističke policijske snage pretražile su kuće nekih od njih, javlja CNN Turk. Uz njih uhićena su i dvojica civila koji rade u toj vojnoj bolnici.