USVOJEN ZAKON

Francuska ozakonila istospolne brakove

02.02.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Francuska Nacionalna skupština usvojila je najvažniji članak nacrta reformskog zakona o legalizaciji istospolnih brakova kada su u subotu zastupnici s 249 glasova 'za' i 97 glasova 'protiv' potvrdili izmjenu definicije braka kao zajednice između dviju osoba, a ne samo između žene i muškarca, javlja AFP

Socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea i njihovi lijevi partneri podržali su članak zakona, dok su protiv bili zastupnici konzervativnog UMP-a te dio zastupnika centra. Nacrt zakona, koji se usvaja članak po članak i također uključuje i odredbu o mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu, predstavlja jednu od najvećih društvenih reforma u Francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981. godine.

Ministrica pravosuđa Christiane Taubira je u Skupštini kazala da je sretna što su prošli ovu fazu te da će Francuska 'ponuditi slobodu svakome da bira svoju partnericu ili partnera u izgradnji zajedničke budućnosti'.


Na cijeli zakon je ukupno predloženo više od 5000 amandmana i očekuje se da će rasprava potrajati još tjednima. Kompletan zakon trebao bi proći cijelu proceduru i stupiti na snagu do ljeta, javlja BBC. Ankete javnog mišljenja pokazuju da istospolne brakove podržava oko 60 posto Francuza, ali njihovo pravo na posvajanje djece nešto ispod 50 posto.

Reforma je izazvala velike podjele u Francuskoj i dosad je održano nekoliko velikih prosvjeda protiv njega, uključujući i prošlomjesečni u Parizu na kojem je sudjelovalo više stotina tisuća ljudi, piše Reuters.