Svijet KINA, IRAN, RUSIJA...

Nove autoritarne vlasti prijete demokraciji

  • Autor: Hina
  • 4.6.2009 17:06:44
  • 4.6.2009 17:03:17

Vlasti u Kini, Iranu, Rusiji i Venezueli autoritarne su klike koje se svojim bogatstvom i utjecajem služe za podrivanje globalne demokracije i vladavine prava, kaže se u studiji što su je u četvrtak objavile agencije koje dobivaju novčanu pomoć od Sjedinjenih Država

U tom izvještaju objavljenom na 20. godišnjicu kineskoga gušenja prodemokratskih demonstracija na pekinškom trgu Tienanmenu kaže se da je zbog načina na koji te zemlje izazivaju zapadne demokratske institucije 'slika znatno mračnija' nego za Hladnoga rata jer su one integrirane u globalno gospodarstvo i svjetska tijela.

'Kreatori politike ne shvaćaju kakvu opasnost ti autoritarni modeli 21. stoljeća znače za demokraciju i vladavinu prava diljem svijeta', kaže se u studiji Freedom Housea, Radija Slobodne Europe/Radija Liberty te Radija Slobodne Azije.

'Kao što bez zakona vladaju unutar svojih granica, autoritarni režimi potkopavaju međunarodna pravila i standarde koje je zadnjih nekoliko desetljeća izgradio demokratski svijet, i tako prijete izvozom nestabilnosti i pogrešaka koje su sastavni dio njihova sustava', kaže se u izvještaju.

Studija pokazuje da proizvodna i trgovačka snaga Kine ima znatne sličnosti s izvoznicama nafte Iranom, Rusijom i Venezuelom, iako im se politički sustavi i povijest umnogome razlikuju.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još