'POVIJESNI DOGAĐAJ'

Kosovo primljeno u članstvo Svjetske banke

04.06.2009 u 16:59

Bionic
Reading

Kosovo je primljeno u članstvo Svjetske banke, objavio je u četvrtak predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci pozivajući se na odluku vijeća guvernera te institucije

Thaci je u četvrtak objavio da je njegova vlada dobila potvrdu da je vijeće guvernera Svjetske banke u srijedu u Washingtonu prihvatilo rezoluciju o prijemu Republike Kosova u članstvo te institucije.

Iako nema ovlasti da objavi popis zemalja koje su glasovale za članstvo Kosova u Svjetskoj banci, Thaci je na konferenciji za novinare u četvrtak poslije podne u Prištini rekao da su članstvo Kosova podržale zemlje koje su ga priznale ali i one koje to još nisu učinile.

Thaci je ocijenio da članstvo u Svjetskoj banci otvara Kosovu velike mogućnosti za gospodarski razvoj i izgradnju infrastrukure. Uvjeren je da kosovsko članstvo u Međunarodnom montarnom fondu i Svjetskoj banci povećava povjerenje stranih ulagača i otvara vrata za članstvo u drugim međunarodnim institucijama.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu ocijenio je da je prijem Kosova u Svjetsku banku povijesni događaj. Članstvo Kosova u Svjetskoj banci i MMF-u omogućit će razvitak Kosova i olakšati mu suočavanje s izazovima svjetske gospodarske krize, ocijenio je Sejdiu.

Međunarodni monetarni fond objavio je početkom svibnja odluku o prijemu Kosova kao svoje 186. članice, a primitak u MMF i Svjetsku banku slijedio je deset mjeseci nakon što je Kosovo podnijelo zahtjeve za članstvo u tim institucijama.