PANIKA U ANKARI

Bombaš se raznio pred američkim veleposlanstvom

01.02.2013 u 15:10

Bionic
Reading

U eksploziji pred sporednim ulazom u zgradu veleposlanstva SAD-a u turskoj prijestolnici Ankari u petak poginule su dvije osobe. Turski mediji javljaju da su poginuli bombaš samoubojica i djelatnik sigurnosne službe

Reutersov svjedok vidio je da se u vozilo hitne pomoći unosi jedna ranjena osoba, a policija je ograđivala područje oko američkog veleposlanstva.

Uz nekoliko vozila hitne pomoći, pred veleposlanstvo su stigle brojne vatrogasne ekipe te policijska vozila.

Televizijske snimke prikazuju razvaline vrata i zida pred ulazom u veleposlanstvo, a čini se da nije bilo značajnije štete po samu strukturu zgrade.

Reuters je prethodno izvijestio da je u napadu ranjeno više osoba.

Veleposlanik SAD-a u Turskoj Francis Ricciardone potvrdio je da je poginuo djelatnik sigurnosne službe turske nacionalnosti. Oglasio se i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je u izjavi emitiranoj uživo na TV-u pozvao na globalni napor u borbi protiv 'terorističkih elemenata'. Američki State Department objavio je da je pokrenuta istraga o bombaškom napadu u Ankari, u suradnji s turkom policijom.

Temeljem sumnji da je riječ o terorističkom napadu, regiralo je i veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Turskoj, pozivajući britanske državljanje na pojačan oprez.

'Bila je to velika eksplozija. Sjedio sam u svojoj trgovini kada se to dogodilo i vidio sam na tlu nešto što se činilo kao dio ljudskog tijela', rekao je Kamiyar Barnos, djelatnik putničke agencije udaljene 100-ak metara od veleposlanstva, čiji je izlog raznesen u eksploziji.

Bombaške napade u Turskoj obično izvode islamistički radikali, ultraljevičarske i ultradesničarske grupe, kao i kurdski separatisti.

Kurdska radnička partija (PKK), teroristička organizacija po klasifikaciji SAD-a i EU-a, predstavlja glavnu sigurnosnu prijetnju u Turskoj. Ciljevi PKK-a međutim obično su striktno turski.

Turska je glasni pristaša međunarodne intervencije u susjednoj Siriji i domaćin stotinama NATO-ovih vojnika iz SAD-a, Njemačke i Nizozemske. Oni uz granicu sa Sirijom rade na aktiviranju proturaketnog sustava Patriot, dopremljenog u Tursku nakon što je Ankara zatražila pomoć NATO-a u jačanju obrane svoga teritorija.