NASLJEDNICI TRAŽE OTVARANJE

Što se krije u Titovom trezoru?

01.02.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Ni dva mjeseca otkada su Titovi nasljednici od Ureda predsjednika Srbije, u kojem danas stoluje Tomislav Nikolić, zatražili preko suda u Beogradu da im omogući uvid u trezore Narodne banke Srbije, u kojima su pohranjene vreće s Brozovom ostavštinom, stvari se nisu pomaknule s mrtve točke

Po riječima Violete Kočić Mitaček, zastupnice Titovog sina Miše i unuke Zlatice, iz Ureda predsjednika i dalje nema nikakvog odgovora: 'Provjeravala sam na sudu i predsjednik još nije odgovorio. Jasno nam je da u njegov ured stiže mnogo dopisa i da predsjednik ima puno državničkih obaveza, a ova mu svakako nije prioritet. Ali ostavinska rasprava bez uvida u trezor Narodne banke Srbije (NBS) ne može se nastaviti.'

'Svi državni organi, uključujući Ured predsjednika, obavezni su po Ustavu postupiti po nalogu suda. Sigurni smo da će i predsjednik to poštovati', kaže Goran Petronijević, zastupnik Titovog unukaJoške Broza. On dodaje da je sud poslao dopis na Andrićev venac jer je Ured predsjednika pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ, koje je poslije Titove smrti položilo u trezor NBS-a jedanaest zapečaćenih vreća, pišu Večernje novosti. Točnije, 10 vreća s dragocjenostima i jednu s popisom tih stvari.

Sud je naložio Predsjedništvu da omogući uvid u popis pohranjenih stvari, u nazočnosti predstavnika Ureda, nasljednika i predstavnika NBS-a. Ako se iz popisa utvrdi da su u ostalim vrećama Titove osobne stvari, i te vreće bit će otpečaćene, a njihov sadržaj ući će u ostavinsku masu. U Uredu predsjednika nemaju odgovor na pitanje kada će dati zeleno svjetlo da se ti sefovi otvore jer se dopis negdje na putu od suda do Ureda - zagubio. Odvjetnici, inače, vjeruju da se u tih 10 vreća u NBS-u nalazi bar nešto od nedostajućeg Titovog novca i dragocjenosti. Sumnja se da je ondje pohranjeno šest njegovih posljednjih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige te nešto zlata i nakita.

POHRANJENI FUNTE, DOLARI I ORDENI

Komisija koja je oduzela i popisala stvari poslije Titove smrti, 9. ožujka 1982, predala je Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sljedbenik NBS, značajnu dinarsku svotu i nekoliko desetina tisuća engleskih funti, njemačkih maraka i dolara. I Memorijalni centar Josip Broz Tito predao je banci 16. travnja i 6. listopada iste godine po šest ordena stranih zemalja i 22 jugoslavenska ordena.