KARL ERJAVEC

'Nema arbitraže, rješenje u poravnanju bilance'

31.01.2013 u 20:32

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da arbitraža nije put za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i naznačio mogućnost da se rješenje traži u poravnanju bilance te banke

'Mislim da nema vremena za arbitražu, jer ako idemo na arbitražu onda to znači da to moraju potvrditi obje vlade, zatim ratificirati u parlamentima. Bolje je da umjesto arbitraže ratificiramo pristupni ugovor', izjavio je novinarima ministar Erjavec nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Erjavec je istaknuo da se traži konkretno rješenje problema, a ne način rješavanja. 'Pregovaramo o konkretnom rješenju. Dezinformacije su da razgovaramo o načinu rješavanja. Za granice smo dogovorili da način rješavanja bude pred arbitražnim sudom u Haagu i kako god taj sud odluči, bit će obvezujuće za obje strane. Ovdje se dogovaramo da do kraja sljedećeg mjeseca nađemo konkretno rješenje', rekao je.

Erjavec je u svom uvodnom izlaganju pred novinarima spomenuo poravnanje kao moguće alternativno rješenje. 'Uvjeren sam da možemo naći rješenje o poravnanju, koje može biti alternativno rješenje, jer hrvatska strana stalno tvrdi da će povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke ako se pronađe alternativno rješenje za taj spor', rekao je slovenski ministar.

Na pitanje da objasni što misli pod poravnanjem, Erjavec je odgovorio: 'Mi govorimo o bilanci Ljubljanske banke i ta bilanca mora biti poravnana. Ne možemo govoriti samo o pasivi, nego moramo govoriti i o aktivi i pogledati kakav je izračun. Ja sam političar i pobrinut ću se da rješenje bude politički prihvatljivo, a stručnjaci moraju reći kakve su pravne činjenice i činjenice u vezi s bilancom Ljubljanske banke'.

U slovenskoj javnosti se govori da su potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim poduzećima u koja je plasirala kredite veća od štednje hrvatskih građana.

Erjavec je u srijedu navečer dva sata razgovarao s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Oboje ministara su nakon sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Najavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Sastanak je održan na inicijativu ministra Erjavca, koji je rekao da u vezi s tom inicijativom na njega nije bilo 'nikakva pritiska ni iz Bruxellesa, ni iz Sjedinjenih Država ni od bilo kuda'.

Istaknuo je da ne može jamčiti da će slovenski Državni zbor ratificirati hrvatski pristupni ugovor na vrijeme ako do rješenja pitanja Ljubljanske banke ne dođe u veljači, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji.

Ponovio je stajalište Slovenije da problem Ljubljanske banke treba rješavati kao sukcesijsko pitanje. 'Slovenski uvjeti su vrlo jasni. Taj problem je dio obveza koje proizlaze iz Bečkog sporazuma. Riječ je o sukcesijskom pitanju i unutar toga možemo postići neko poravnanje, neki dogovor prema pravilima koja vrijede za rješavanje sukcesijskih pitanja i naravno, uvjet je da nema sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima', rekao je Erjavec.


Pusić: Rješenje u kojem nitko nikoga neće prevariti

Rješenje pitanja Ljubljanske banke treba biti takvo da se ne može reći da je netko nekoga prevario i da ga se može politički prezentirati javnosti u Hrvatskoj i u Sloveniji, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i eurposkih poslova Vesna Pusić

'Nama je u interesu da rješenje bude takvo da nitko nikoga nije prevario ili nadigrao i da ga i jedna i druga strana može politički prezentirati svojoj javnosti. Moram reći da cijenim napore slovenskog kolege Erjavca da pomogne i pridonese tom rješenju s obzirom na situaciju u Sloveniji, gdje se vladajuća koalicija postupno osipa, i koji pokazuje dozu odgovornosti da se to to pitanje riješi prije izbora ili nekog drugog preslagivanja u Sloveniji', izjavila je ministrica Pusić nakon završetka sastanka vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Uoči toga sastanka, u srijedu navečer, ministrica je sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem razgovarala o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Oboje ministara su nakon toga sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Najavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada Zdravkom Rogićem i Franceom Arharom.

Ministrica nije htjela govoriti o sadržaju mogućeg rješenja pitanja Ljubljanske banke. 'O sadržaju nećemo govoriti ništa, naročito zbog toga što očekujemo da veći dio sadržaja definiraju dva financijska stručnjaka, a kolega Erjavec i ja smo tu kako bi to imalo i političku dimenziju koju financijski stručnjaci nemaju. Oni su tu koji pomažu da se strane financijske ekspertize definira rješenje prihvatljivo i jednoj i drugoj strani', rekla je.

Ministrica Pusić je rekla da je Hrvatska ispunila svih 10 zadaća koje je Komisija identificirala u svom listopadskom izvješću i da je predala Komisije informacije o tome što je sve učinjeno.

'Mi smo završili posao, ispunili svih 10 točaka. Zadnje pitanje je bilo brodogradnja, a u međuvremenu je dogovoren način na koji se to rješava, uključujući i datume kada će konkretni ugovori biti potpisani. To je dogovorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u razgovoru s povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almunijom', rekla je ministrica.

Na upit što je s prijevodom europske pravne stečevine na hrvatski jezik, na što je nedavno upozorila Komisija, ministrica Pusić je rekla da će i to biti riješeno do ulaska u EU.

'Prijevodi ne moraju biti gotovi do 31. siječnja, niti je to potrebno. Ono što se tražilo jest ubrzanje tempa prevođenja kako bi se posao završio do ulaska u članstvo. U studenome i prosincu mi smo udvostručili broj prevedenih stranica u odnosu na prethodno razdoblje, a u siječnju utrostručili. Zaposlili smo dodatnih 12 ljudi i danas je potpuno jasno da će prijevodi biti gotovi do 1. srpnja, ako ne i prije toga', rekla je.