RJEŠENJE U VELJAČI

Pusić: Slovenija neće zadnja ratificirati hrvatski ugovor

30.01.2013 u 21:50

Bionic
Reading

U Bruxellesu, u zgradi Vjeća EU-a, završio je sastanak potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o pitanju Ljubljanske banke i ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Nisu dogovorili konačno rješenje. 'Cilj nam je doći do rješenja u veljači', složili su se Pusić i Erjavec

Pusić i Erjavec na večerašnjem sastanku u Bruxellesu nisu dogovorili definitivno rješenje za problem Ljubljanske banke i početak ratifikacije hrvatskog ugovora u Sloveniji, ali su dogovorili zajednički susret s dvoje financijskih stručnjaka, ponovno 6. veljače, kada će se 'stručno i politički definirati rješenje', rekla je Pusić.

'Kad definiramo rješenje kojem smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga svojim vladama i uvjerena sam da ako se mi složimo i vlade će prihvatiti to rješenje. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe pred hrvatskim sudovima (sve se odnosi na prenesenu štednju), s obzirom da smo i rekli da ćemo u slučaju alternativnog rješenja odustati, odnosno da će sami sudski pocesi postati bespredmetni, a Sloveniji bi omogućilo da započne i završi proces ratifikacije. Dakle, radi se o alternativnom rješenju u odnosu na sudske postupke', pojasnila je Pusić.

'Očekujem da će proces teći dobro, da će ratifikacija završiti na vrijeme i da Slovenija neće biti posljednja zemlja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU', kazala je ministrica Vesna Pusić dok je njezin kolega Karl Erjavec dodao kako je 'moguće da u veljači obje vlade potvrde rješenje koje će pronaći eksperti', premda misli da će biti potreban još jedan sastanak.

'U interesu slovenske vlade je da pronađemo rješenje', kazao je Erjavec i dodao kako su financijski stručnjaci rekli vladama koje su ih imenovale da oni lako mogu doći do tehničkog i pravnog rješenja, ali je 'potrebna politička odluka da se stručnjaci slože oko konkretne odluke'.

Ministrica Pusić pri dolasku na sastanak nije davala izjave, dok je Erjavec izjavio da večeras očekuje korak naprijed, ali ne i konačno rješenje, kako je na kraju i bilo.

'Teško da ćemo već danas imati rješenje, mislim da ćemo morati napraviti još nekoliko koraka, poručio je. Europska komisija posljednjih dana pojačava pritisak ponavljajući pozive Hrvatskoj i Sloveniji da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme', najavio je prije dvosatnog sastanka Erjavec.