UZ TEHNIČKE POTEŠKOĆE

Assange izlazi na izbore u Australiji

30.01.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Julian Assange najavio je da će se kandidirati na parlamentarnim izborima u Australiji te pokušati izboriti zastupničko mjesto u Senatu. Potvrdio je to WikiLeaks na Twitteru i to svega nekoliko sati nakon što je australska premijerka Julia Gillard obznanila da će se izbori održati 14. rujna ove godine

Tviteraše je oduševila reakcija Assangeove Christine majke koja je, javlja The Age, procijenila da će joj sin 'biti izuzetan'.

'Možemo birati između dvije stranke koje u zastupničkom domu služe interesima SAD-a. Stoga će dolazak Assangea biti sjajan', kazala je Christine Assange.

Osnivač WikiLeaksa, koji je rođen u australskom Queenslandu, prošlog je mjeseca otkrio političke ambicije u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kada je najavio osnivanje 'WikiLeaks stranke'.

U veleposlanstvo se sklonio u još lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj temeljem optužbe za silovanje. Assange strahuje da bi ga u slučaju izručenja Šveđani izručili SAD-u, koji bi ga zbog objave tajnih podataka mogao osuditi na smrt.