DUGOOČEKIVANI GOVOR

Obamin 'novi početak' s muslimanima razočarao

04.06.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na 'novi početak' u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i muslimanskog svijeta u četvrtak iz Kaira, ali nije ponudio nikakvu novu inicijativu za rješenje palestinsko-izraelskog konflikta, što je razočaralo mnoge

'Susrećemo se u vremenu tenzija između Sjedinjenih Država i muslimana diljem svijeta – tenzije nastale u prošlosti koja se nalazi van domašaja današnjih političkih debata', rekao je američki predsjednik u svom glavnom govoru koji je održao na kairskom sveučilištu.

'Došao sam ovdje kako bih pozvao na novi početak između SAD-a i muslimana diljem svijeta. Novi početak, koji bi se temeljio na međusobnim zajedničkim interesima i poštovanju', rekao je Obama, prenosi Reuters. 'Amerika i Islam se ne isključuju i ne trebaju se nadmetati', zaključio je.

Obamin govor samo je dio napora koje ulaže nova američka administracija kako bi popravila ugled te zemlje među milijardom muslimana diljem svijeta, koji je narušen ratovima njegova prethodnika Georga W. Busha u Afganistanu i Iraku, kao i tretmanom zatočenika tih ratova u raznim logorima, a posebno u Guantanamu.

Kairo, kao mjesto s kojeg će biti odaslana poruka, nije izabran slučajno. Time se pokušalo ukazati na predsjednikovu namjeru da se ozbiljno uhvati u koštac s problemima Bliskog istoka, od pokušaja oživljavanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa do obuzdavanja iranske namjere da postane nuklearna sila.

Obama, koji se nada da će uspjeti izgraditi koaliciju muslimanskih vlada koje će podupirati njegove diplomatske poteze, nije ponudio nikakav novi prijedlog za pokretanje mirovnog procesa na Bliskom istoku, poručivši Palestincima da 'moraju napustiti nasilje i priznati Izraelu pravo na postojanje'.

'SAD ne prihvaća politiku nastavka širenja izraelskih naselja', rekao je te nastavio: 'Riječ je o kršenju prijašnjih dogovora i potkopavanju napora za postizanje mira. Vrijeme je da širenje tih naselja prestane.'

Prije govora, američki predsjednik se sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.
'Razgovarali smo o tome kako pridonijeti širenju mira i prospriteta u regiji', rekao je Obama novinarima nakon razgovora s Mubarakom, koji čvrstom rukom vlada Egiptom od 1981. godine.