GRIŽNJA SAVJESTI

Slovenac izbjegao kobni let Air Francea

04.06.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Andrej Aplinc trebao je biti u Air Franceovom zrakoplovu koji se strmoglavio u Atlantik, ali je zbog bolova u koljenu premješten na raniji let. Na aerodromu je, međutim, popio pivo s kolegama pomorcima, Hrvatom Zoranom Markovićem i jednim Filipincem

LJUBLJANA - Andrej Aplinc (40) iz Radelja na Dravi, koji servisira naftne platforme u Brazilu, za dlaku je izbjegao zrakoplovnu nesreću. Umjesto na rezervirani let Air Francea, kući je zbog bolova u koljenu poletio ranijim letom.

Slovenski pomorac vraćao se kući s kolegama iz Hrvatske i Filipina nakon dvomjesečne plovidbe na brodu iz Genove. Na aerodrom u Rio de Janeiru došli su dovoljno rano, tako da je on 'lako dobio prvi let'. Sva trojica imala su karte za kobni let Air Francea. Kolege su prvi 'čekirali' karte, a Aplinc je zatražio posebno sjedalo.

'Kada sam na dugim letovima, molim za sjedalo koje ima više prostora za noge jer imam problema s koljenom. Službenik mi je rekao da na letu 447 u 18:50 više nema takvih sjedala, pa mi je ponudio raniji let u 15:15. Bio sam zadovoljan, vidjevši da ću ranije biti u Parizu i doma. Uzeo sam taj let, a moji kolege su ostali čekati na kasniji let', rekao je Aplinc.

Bio je dobar prijatelj sa 45-godišnjim Hrvatom Zoranom Markovićem i 42-godišnjim Filipincem, koji su nestali zajedno s Airbusovim zrakoplovom.

'Bili smo dva mjeseca zajedno na moru, a uoči odlaska doma i četiri dana u hotelu. Filipinac mi je dva sata prije leta pokazao fotografije obitelji i rekao da se veseli susretu s njima. Sad se osjećam pomalo krivim jer nisam rekao da idu sa mnom na raniji let. Ali sve se tada brzo događalo jer sam za sat vremena imao let'.

Aplinc kaže i da ga je Zoran u jednom trenutku pitao 'a što da i ja promijenim kartu, pa da zajedno letimo?' i u istom dahu sam je sebi odgovorio - da je let 'čekirao' i da sada neće komplicirati. 'Pred odlazak smo popili po jedno pivo, a onda smo se rastali', kaže Aplinc.