KORAK DO RJEŠENJA?

Veo tajne lebdi nad sastankom Pusić - Erjavec

30.01.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, u srijedu navečer u 19 sati u Bruxellesu, susrest će se sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem na dugo očekivanom sastanku koji bi mogao rasvijetliti sudbinu hrvatskog ulaska u Europsku uniju

Sastanak na kojem će se razgovarati o rješenju problema Ljubljanske banke trebao bi trajati oko dva sata. U MVEP-u sve vezano uz sastanak obavijeno je velom tajne. Tako nam je samo kratko poručeno da vrijedi 'silenzio stampa' do završetka sastanka. Očito je da se nikakvim eventualno nesmotrenim izjavama ne želi poremetiti dobra pozitivna atmosfera koju je dvoje ministara stvorilo u javnosti.

Hrvatsko stajalište, samo su kratko ponovili u MVEP-u, poznato je, a to je i ministrica Pusić više puta posljednjih dana naglasila, da je Hrvatska spremna povući jamstva hrvatskih banaka protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima ako se pronađe alternativno rješenje problema. Vesna Pusić  prethodno je izjavila da je 'rješenje blizu'. Na njezine izjave nadovezao se Erjavec koji je također optimistično rekao u ponedjeljak da je u slučaju dogovora moguće ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 8. ožujka, kada završava aktualno zasjedanje Slovenskog državnog zbora.

Sloveniji je upravo povlačenje jamstava za tužbe glavni uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, a službena Ljubljana inzistira i na tome da se problem rješava u okviru pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije. Za Hrvatsku je pitanje Ljubljanske banke bilateralno pitanje.

Pritisak Europske komisije da se pronađe kompromisno rješenje na objema je državama svakim danom sve veći. U Bruxellesu su svjesni da ako Slovenija ne ratificira hrvatski pristupni ugovor, bio bi to veliki debakl za sve uključene strane.