CIJENA ULASKA U EU

Zbog viza broj ruskih turista pada za četvrtinu

Bionic
Reading

Nakon što Hrvatska, zbog skorog ulaska u EU, 1. travnja reinstalira vizni režim za građane Rusije, očekuje se da će je posjetiti i do 25 posto manje ruskih turista nego lani. Tu prognozu je za moskovsku Izvjestiju dao direktor turističke firme Asent –Trevel, Jevgenij Sudbin

Ukoliko postupak vađenja vize bude trajao dva-tri dana, Sudbin očekuje pad posjećenosti od 20 do 25 posto. Ukoliko postupak bude trajao dva tjedna, tada bi, po njemu, u Hrvatsku moglo doći i do 40 posto manje turista nego lani.

Ruskim građanima nužne su vize i za ostale članice Europske unije, ali nisu, recimo, za susjednu Crnu Goru ili pak Tursku, koja je zapravo top destinacija ruskih turista željnih toplijih krajeva i regionalni konkurent Hrvatskoj. Druga takva destinacija je Egipat, u kojem je vizni režim značajno pojednostavljen, a da se ne govori o Tajlandu, Vijetnamu i drugim tropskim zemljama koje su Rusima tranzitno sve dostupnije, a klimatski su toplije i kudikamo jeftinije od Hrvatske.

Stoga je za očekivati da će vlasti RH učiniti sve da nova vizna procedura za ruske turiste bude ubrzana. Dopisniku Izvjestije u Ministarstvu vanjskih poslova su potvrdili da namjeravaju maksimalno ubrzati taj proces koji bi po jedinstvenim europskim tarifama trebao koštati 60 eura. Inače, obnovljene vizne restrikcije vjerojatno će utjecati i na priljev u zadnje vrijeme sve brojnijih gostiju iz Ukrajine i Kazahstana

Prema službenim podacima, u deset mjeseci prošle godine Hrvatsku su posjetile 203 tisuće građana Ruske Federacije. Statistike pak potvrđuju i stereotip po kojem su ruski turisti jedni od najizdašnijih potrošača na Jadranu.

Rusija je, inače, ukinula vize Hrvatima za turističke posjete pa taj odnos sada više nije recipročan. Ruski veleposlanik u RH Robert Markarjan izjavio je lani kako očekuje da će se Hrvatska ulaskom u EU pridružiti bloku država koje će iznutra lobirati za ukidanje šengenskog viznog režima građanima Ruske Federacije.