PREUSTROJ

Fuad Kasumović novi premijer Federacije BiH?

04.06.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Sadašnji zamjenik ministra financija Bosne i Hercegovine Fuad Kasumović najizgledniji je kandidat za novog predsjednika Vlade Federacije BiH nakon što je ostavku na tu dužnost podnio Nedžad Branković, tvrde u četvrtak mediji u BiH.

"Ako stranka (Stranka demokratske akcije) to bude zahtijevala od mene, ja ću se morati prihvatiti tog posla", izjavio je Kasumović kako ga citira "Oslobođenje".

"Dnevni avaz" podsjeća pak kako predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je dobio uvjerljivu potporu izaslanika na stranačkom kongresu održanom prije dva tjedna, "nikada nije krio naklonost prema Kasumoviću" kojemu je i ranije nudio funkciju federalnog premijera.

Konačnu odluku o ostavci Nedžada Brankovića, koja je uslijedila nakon što je njegov politički saveznik Bakir Izetbegović poražen u utrci za predsjednika SDA, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i njeno dvoje zamjenika iz SDA i Stranke za BiH (SBiH) trebali bi donijeti nakon 11. lipnja, kada bi Predsjedništvo SDA trebalo odrediti kandidata za novog premijera.

Ustavom je predviđeno da ostavka premijera stupa na snagu samo ako je prihvate i predsjednik Federacije i oba potpredsjednika pa se tako bez potpunog dogovora među strankama koje čine vladajuću koaliciju ništa ne može poduzeti.

Odluka o novom premijeru tako neće moći biti donesena bez suglasnosti SBiH Harisa Silajdžića

"Avaz" tvrdi" kako su u tijeku teški pregovori između Tihića i Silajdžića pri čemu šef SBiH navodno inzistira na ustupcima vezanim uz investiranje u elektroenergetski sektor.

Izbor strateških partnera u tom području u proteklim je mjesecima prouzročio krajnje ozbiljne sukobe između SDA i SBiH.

Branković je u međuvremenu otišao na godišnji odmor, a premijerske ovlasti prenio na svog zamjenika i ministra financijaVjekoslava Bevandu

HDZ BiH i HDZ 1990., koji također sudjeluju u Vladi Federacije, otklonili su svaku mogućnost da njihovi predstavnici preuzmu premijersku dužnost, što mediji povezuju s činjenicom da je gospodarsko stanje u ovom entitetu veoma teško, a proračun je opterećen brojnim neizmirenim dugovanjima zbog čega je federalna vlada morala uzeti čak i kredit kod komercijalnih banaka.

Fuad Kasumović izjavio je pak kako je sasvim izvjesno da postoje rješenja za te probleme.

"Spasa itekako ima. Država BiH i Federacija kao jedan njen dio ne mogu nikada propasti, jer su opstajale i u mnogo težim uvjetima", tvrdi Kasumović.

On je istaknuo kako bi valjalo najprije mijenjati skup i trom politički sustav te se valja okrenuti gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta te smanjiti javnu potrošnju i preglomaznu administraciju.