SUSRETI NA MARGINAMA U ČILEU

Šef diplomacije Srbije prihvatio poziv za posjet Zagrebu

27.01.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se na marginama summita Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) sa Igorom Lukšićem, potpredsjednikom vlade Crne Gore i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija, te Ivanom Mrkićem, ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem

Ministar Igor Lukšić izjavio je da su u tijeku pripreme za, kako se nada, kvalitetne predstojeće razgovore u Zagrebu.

'U tom smislu je uvijek korisno multilateralne susrete iskoristiti i za sastanke na margini, te i na taj način razmijeniti mišljenje o tome u kojim bi područjima mogli materijalizirati ovako dobre političke odnose koje imamo', rekao je Lukšić.

Izuzetno je važno, dodao je, u idućem razdoblju intenzivnije koristiti iskustva Hrvatske ususret punopravnom pristupanju Europskoj uniji i kroz suradnju ministarstava pomoći Crnoj Gori da se što bolje pripremi za vrlo intenzivan pregovarački proces i u budućnosti članstvo u EU.

'Crna Gora i Hrvatska sposobne su se oko svakog pitanja vrlo efikasno i kvalitetno usuglasiti', ocijenio je Lukšić.

Povodom skorog pristupanja Hrvatske EU-u, potrebno je regulirati pogranični promet jer je to od interesa za građane s jedne i druge strane, zaključio je Lukšić.

Ministrica Pusić rekla je da će se na sastanku u drugoj polovici veljače razgovarati o praktičnim temama vezanim za ulazak Hrvatske u EU, a istovremeno i za što bolju komunikaciju i prekograničnu suradnju Crne Gore i Hrvatske.

'Razgovarali smo o našoj suradnji u okviru Sporazuma o euroatlantskoj suradnji, kojeg smo potpisali prošle godine i prema kojemu Crna Gora i Hrvatska imaju cijeli niz projekata vezan na zajedničku budućnost kao države članice EU i zajedničku budućnost u NATO-u koji u našem dijelu svijeta i Europe zapravo znači stabilnost i garanciju dugoročne stabilnosti institucija, što je i za jednu i za drugu zemlju direktni interes', rekla je ministrica Pusić.

Ocjenjujući susret s ministrom Ivanom Mrkićem, ministrica Pusić izjavila je da je suradnja odlična od samog početka njihovih razgovora o odnosima Srbije i Hrvatske. Ti odnosi, dodala je, trebaju biti primjer u regiji, te je izrazila nadu da će se suradnjom između Hrvatske i Srbije tome doprinijeti.

'Drago mi je da je ministar Mrkić prihvatio poziv da u ožujku dođe u Zagreb. Definirali smo listu tema o kojima ćemo razgovarati i za koje ćemo se pripremiti. Prva tema o kojoj ćemo razgovarati bit će mogućnost naših prekograničnih projekata za koje se spremamo i koji su, uz sve ostalo, dobra poruka ljudima s jedne i druge strane granice', najavila je ministrica Pusić.

Ministar Mrkić zahvalio je kolegici Pusić na pozivu i naveo da će sa zadovoljstvom doći u Zagreb.

'Sa zadovoljstvom ću doći u Zagreb početkom ožujka. Onda ćemo ovo o čemu sada razgovaramo nastojati doraditi kako bi naše odnose svakim susretom malo više podizali i davali priliku svim onim dobrim stranama koje krase i jednu i drugu državu', kazao je srpski ministar.