IZBORI U IRANU

Ahmadinedžad i Musavi različito o holokaustu

04.06.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u srijedu holokaust nazvao velikom prijevarom ponovivši svoje gledište koje su kritizirali njegovi umjereniji protukandidati na predsjedničkim izborima ovoga mjeseca, javile su agencije.

Konzervativni predsjednik tvrdnju, koju je prenijela državna televizija IRIB, je iznio u govoru koji je bio još jedan njegov verbalni napad na Izrael. On je Izrael opisao kao "najzločinačkiji režim u ljudskoj povijesti" a potom je nastavio govoriti "o holokaustu kao velikoj prijevari", navodi Reuters.

Kritičari Ahmadinedžada, reformisti ali i neki konzerativci, kažu da su njegovi protuzapadni govori i dovođenje holokausta u pitanje izolirali Iran.

Kandidat za iranskog presjednika Mir-Hosein Musavi u raspravi koju je prenosila televizija u srijedu rekao je da "žali" Irance zbog predsjednikovanja Ahmadinedžada, prenosi agencija DPA.

"Iranci trpe zbog politika posljednje četiri godine, poniženi su u cijelom svijetu i doista osjećam žaljenje za te ljude", rekao je Musavi, Ahmadinedžadov glavni izazivač na izborima 12. lipnja.

"Ta ekstremistička vanjska politika, uključujući i izjave o holokaustu, povećala je međunarodne simpatije za Izrael umjesto da se osudila agresivna izraelska politika", rekao je Musavi i ocijenio da Tel Aviv može "predsjednikovu politiku smatrati blagoslovom".