KOSOVO

Srbijanske stranke podijeljene oko EULEX-a

10.12.2008 u 10:25

Bionic
Reading

Mišljenja srbijanskih stranaka glede raspoređivanja civilne misije EULEX-a na Kosovu podijeljena su, i dok oporbene stranke prosvjeduju, iz vladajuće koalicije navode da će misija prije svega raditi u korist Srba na Kosovu

Zastupnici oporbenih stranaka Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, te Nove Srbije, prosvjedovali su u utorak na sjednici srbijanskog parlamenta zbog raspoređivanja EULEX-a na sjeveru Kosova, gdje žive Srbi.

Oporba je optužila vlasti u Srbiji da je odluku o prihvaćanju misije Europske unije donijela bez suglasnosti parlamenta. Za takvu odluku, kako tvrde pojedini predstavnici oporbenih stranaka, trebalo bi raspisati i referendum.

U vladajućoj koaliciji pod vodstvom Demokratske stranke izražavaju nadu da će, shodno pravnim i političkim pretpostavkama na kojima je rađeno mjesecima, misija doprinijeti vladavini prava, miru i stabilnosti na Kosovu

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da je dolazak EULEX-a na Kosovo "veliki uspjeh srpske diplomacije" i vjeruje da će ta misija EU-a ostati statusno neutralna. On je kritizirao zastupnike oporbe jer "sa skupštinske govornice šalju militantne poruke srpskom življu na Kosovu".