TUGA U PARIZU

Komemoracija za poginule na Air Franceovu letu

03.06.2009 u 18:15

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu je u pariškoj katedrali Notre Dame nazočio komemoraciji za 228 žrtava zrakoplovne nesreće što se dogodila u ponedjeljak na letu od Rio de Janeira do Pariza

Višedenominacijsku ceremoniju predvodio je nadbiskup Patrick Joacquin, zajedno s predstavnicima judaizma, islama i drugih religija. Sa Sarkozyjem je bila i supruga Carla Bruni-Sarkozy te francuski premijer Francois Fillon. Uz najviše dužnosnike i obitelji i prijatelje stradalih, počast žrtvama odali su i predstavnici diplomatskoga zbora, među kojima je bio i hrvatski veleposlanik Mirko Galić.

Na letu AF 447 od Rio de Janeira do Pariza nestao je zrakoplov Air Francea sa 216 putnika i 12 članova posade. Zna se da je stradalo 72 francuskih državljana, 60 brazilskih i 26 njemačkih, a među stradalima bio je i jedan Hrvat.

Nakon što su sućut zbog nesreće uputili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, u srijedu su pismo s izrazima sućuti uputili i predsjednik Hrvatskoga Sabora Luka Bebić i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Ožalošćeni zaposlenici Air Francea


Predsjednik Sabora Luka Bebić uputio je izraze sućuti predsjednicima obaju domova francuskog parlamenta, Bernardu Accoyeru i Gerardu Larcheru. 'U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora... Izražavam najiskreniju sućut vama i svima koji su u ovoj velikoj tragediji izgubili bližnje', kaže se u Bebićevoj poruci.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je ministrima vanjskih poslova Francuske, Brazila i Njemačke pisma sućuti povodom tragičnog događaja. Izraze najdublje sućuti ministar Jandroković uputio je, kako stoji u pismu, također i 'obiteljima tragično stradalih žrtava ove nesreće, ponudivši prijateljsku potporu i razumijevanje u ovoj teškoj situaciji', priopćeno je iz MVPEI-ja.