ATENTAT NA AUSTRIJSKOG DESNIČARA?

Njemački novinar tvrdi da je Haider ubijen

03.06.2009 u 17:04

Bionic
Reading

Iako službeno izvješće policije i Državnog tužiteljstva kaže da je austrijski političar Jörg Haider stradao zbog velike brzine i 1,8 promila alkohola u krvi, njemački novinar Gerhard Wisnewsky tvrdi da je bivši koruški guverner ubijen, piše austrijski dnevnik Österreich

Pod naslovom 'Haiderova nesreća – bio je atentat' isti izvor prenosi stav njemačkog novinara sažet u njegovoj knjizi, koja bi u četvrtak trebala izaći iz tiska, da je Haiderova nesreća 'politički motivirano ubojstvo', piše Večernji list.

Wisnewsky te tvrdnje temelji na rezultatima svoje osmomjesečne istrage 'slučaja Haider', koja je, kako kaže, obuhvatila razgovore s Haiderovim poznanicima i članovima obitelji, detaljan pregled službenog automobila VW Phaeton u kojem je Haider poginuo te analizu službenih izvješća tima austrijskih stručnjaka o uzrocima nesreće.

Njemački novinar kazao je da je netočno da je Haider na dijelu ceste na kojemu je ograničenje 70 km/h vozio čak 142 km/h te da je stradao zbog prevelike brzine i 1,8 promila alkohola u krvi.

'Riječ je o čistoj inscenaciji. Olupina automobila je tamo postavljena. Haider je preminuo u trenutku kada je bio na putu da na savezno-političkoj razini ponovno izbori više vlasti. To se počinitelju očito nije svidjelo', objasnio je Wisnewsky.

Koruški državni tužitelj u Klagenfurtu Helmut Jamnig je za austrijski dnevnik izjavio da je za austrijsko Državno tužiteljstvo Haiderova nesreća zaključen slučaj i da uredno proveden istražni postupak ničime nije upućivao na atentat.