PROBLEM RATIFIKACIJE

'Slovenija nije tako autonoman igrač kao što misli'

23.01.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon što je Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu u utorak izjavio da Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om ako hrvatska Vlada prije toga ne omogući povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, porazgovarali smo s poznatim slovenskim političkim analitičarom Vlado Miheljkom koji smatra da će do ratifikacije ipak doći

On smatra da nikako nije moguće da Slovenija ne ratificira pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

'Slovenija nije tako autonoman igrač kao što misli', kazao nam je Vlado Miheljak. Pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom treba ratificirati još pet zemalja, ali sve osim Slovenije su započele s procesom ratifikacije. Slovenija kao bilo koja zemlja članica ima mogućnost veta. Uostalom, svjedoci smo bili brojnih slovenskih blokada tijekom pregovora.

Formalno je moguće da Slovenija ne ratificira sporazum, ali Miheljak smatra da se to ipak neće dogoditi. Ovaj politički analitičar je dojma da je kod velike većine političara i javnosti sazrelo mišljenje da to treba učiniti. Ipak, situaciju dodatno komplicira kriza na slovenskoj političkoj sceni koja bi mogla dovesti do prijevremenih izbora.

'Ni raspad vladajuće koalicije ne bi trebao utjecati na proces ratifikacije jer je za nju nadležan parlament, a ne vlada', objašnjava Miheljak. On ne vjeruje da će brzo doći do prijevremenih izbora u Sloveniji jer su se političari u ovom sazivu 'tek naviknuli na dobre plaće', a dodaje da ni procedura raspuštanja parlamenta nije jednostavna.

'Ako padne vlada, čak bi lakše moglo doći do ratifikacije jer ova konstelacija snaga prevođena SDS-om Janeza Janše je nekako najtvrđa prema Hrvatskoj', navodi Miheljak. Ni Kacinove izjave nas ne bi trebale zabrinjavati. Ponekad su nastupi političara na međunarodnoj sceni više namijenjeni za unutarnje potrebe zemlje nego za vanjskopolitičke odnose i tako Miheljak promatra i jučerašnji nastup Jelka Kacina u Europskom parlamentu.

Miheljak kaže da Slovenija još uvijek nije posljednja zemlja koja nije ratificirala sporazum pa ako se išta može uvjetovati, onda je to sada, prije nego Hrvatska uđe u EU, kasnije se neće moći. Njegovo je mišljenje da će Hrvatska biti posljednja zemlja za dugo vremena koja će ući u EU jer će nakon toga proces proširenja biti zamrznut na dulje vrijeme.