ANTICIVILIZACIJSKI ČIN

Kosovo suspendiralo policajce zbog srušenog spomenika

22.01.2013 u 22:10

Bionic
Reading

Glavno ravnateljstvo kosovske policije suspendiralo je zapovjednika policijske postaje u Vitini i četvoricu policajaca jer nisu spriječili Albance da sruše spomenik sudionicima Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu od 1941. do 1945.

Zapovjednik policijske postaje, šef operative, voditelj sektora i dvojica policajaca, kako je priopćeno, unatoč najavama i informaciji koju su dobili iz ravnateljstva u Prištini, nisu poduzeli mjere da onemoguće rušenje spomenika žrtvama NOB-a u ponedjeljak u centru Vitine, priopćila je policija, a prenose beogradski mediji

U priopćenju je istaknuto i da će 'Policija Kosova biti snažno opredijeljena da poduzme sve zakonske mjere prema svojim pripadnicima koji ne uspiju ostvariti svoje zakonske obveze'.

U ponedjeljak popodne stotinjak građana Vitine, predvođenih predsjednikom organizacije veterana bivše Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) bagerom je u centru Vitine, uz bodrenje svojih sunarodnika, porušilo spomenik s betonskog postamenta, a taj je video-snimak kasnije postavljen i na internetsku mrežu YouTube.

Prema izvješćima srbijanskih medija, na Kosovu je u minula dva dana porušeno nekoliko desetaka spomenika i obiteljskih grobnica, te oskvrnuta pravoslavna groblja u mjestima središnjeg Kosova, južno od rijeke Ibar.

Rušenja su uslijedila nakon što su vlasti u Beogradu u nedjelju ujutro provele akciju uklanjanja spornog spomenika pripadnicima pobunjeničke Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe (OVPBM) iz središta Preševa.

Vlada u Beogradu osudila je vandalizam kosovskih Albanaca, a oskvrnuća groblja i spomenika nazvala 'anticivilizacijskim činom', te zatražila reagiranje međunarodnih dužnosnika.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u svom je priopćenju istaknula da su oskvrnuća spomenika i pravoslavnih groblja neprihvatljiva i da se 'tako nešto ne može tolerirati', te zatražila da se počinitelji kazne.

Vlada Kosova istaknula je da su rušenja spomenika i oskvrnuća grblja "srpske zajednice u punoj suprotnosti s tradicijom i zakonima na Kosovu, institucionalnim opredjeljenjem Kosova za afirmaciju europskih civilizacijskih vrijednosti i punoj suprotnosti s legitimnim interesima Albanaca u Preševskoj dolini', na jugu Srbije.