DOJAVA O BOMBI PRIJE PADA

U moru pronađeni veći komadi zrakoplova

03.06.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Više većih krhotina Airbusa Air Francea, među kojima i metalni komad promjera 7 metara, uočio je u Atlantiku zrakoplov brazilskih zračnih snaga, rekao je u srijedu vojni glasnogovornik.

PARIZ -Zrakoplov Embraer R-99 opremljen radarskim sustavom locirao je u 3.40 sati po mjesnom vremenu (8.40 sati po srednjoeuropskom) još četiri zone na kojima su uočeni ostatci zrakoplova, 90 km južno od prvotno određenog područja, rekao je pukovnik Jorge Amaral, glasnogovornik brazilskog zrakoplovstva (FAB).

Uočeno je 'više predmeta rasutih u krugu od 5 km, među kojima i dio promjera 7 m za koji se pretpostavlja da je metalni te naftna mrlja duga 20 km', dodao je. 'Ukupno deset predmeta, od kojih su neki metalni', locirani su, kazao je.

Trag goriva na površini oceana

Krhotina promjera 7 m 'mogla bi biti ostatak bočnog dijela trupa', ali nije uočen natpis Air France, dodao je. Jedanaest zrakoplova, među kojima francuski Falcon-50 i američki P-3 Orion sudjeluje u potrazi za ostatcima zrakoplova, a baze su im u Natalu, na sjeveroistočnoj obali Brazila i na otoku Fernando de Noronha, 350 km od obale.

Na mjesto nesreće uputilo se pet brodova brazilske mornarice, a dolazak prvog broda predviđen je u srijedu ujutro. Još tri trgovačka broda, jedan francuski i dva nizozemska, već su doplovila u zonu pada zrakoplova, gdje će pomoći u izvlačenju ostataka, rekao je Amaral.

Dojava o bombi

Samo nekoliko dana uoči pada Airbusa A330 Air Francea, francuska zrakoplovna kompanija zaprimila je dojavu o eskplozivnoj napravi u zrakoplovu, tvrde brazilski mediji.

Zrakoplov je 27. svibnja pregledan te je, nakon što bomba nije pronađena, sa dva sata zakašnjenja i poletio, no u kontekstu tragedije u kojoj je po svemu sudeći poginulo svih 228 putnika i članova posade Airbusa A330, pojavila su se nagađanja da bi ova tragedija mogla biti posljedica terorističkog čina. Odgovorni za sada ne potvrđuju, ali ni ne odbacuju tu mogućnost te se još uvijek traga za crnom kutijom koja bi, ukoliko bude pronađena, trebala rasvjetliti posljednje sekunde prije no što se zrakoplov srušio u Atlantski ocean.

U srijedu je i službeno otvorena istraga o nesreći, a ustanova zadužena za njezinu provedbu dvoji da će uspjeti pronaći crne kutije te prvo izvješće očekuje krajem lipnja.

'Ne možemo isključiti mogućnost da crne kutije i ne budu pronađene', rekao je ravnatelj Ureda za istrage i analizu (BEA), Paul Louis Arslanian na konferenciji za tisak u Le Bourgeu blizu Pariza.

Crne kutije vjerojatno su na 'duboku i stjenovitu' predjelu Atlantskog oceana i 'nema mjesta velikome optimizmu' da će se pronaći, rekao je Arslanian, javlja AFP.

Nacionalna žalost u Francuskoj počet će kasnije u srijedu misom za poginule u katedrali Notre Dame u Parizu, a nazočit će joj i predsjednik Nicolas Sarkozy, javlja agencija dpa.

Glavni vojni stožer u Parizu ocijenio je u srijedu da više nema mjesta sumnji o podrijetlu krhotina pronađenih u Atlantiku, koji doista pripadaju Airbusu A330 Air Francea, iako je nužna još i službena potvrda.

'Iako je još potrebna službena potvrda nakon što se napravi tehnička analiza, nema mjesta sumnji', ocijenio je kapetan Christophe Prazuk iz glavnog stožera.

Francuski ophodni zrakoplov Atlantique 2 nadlijetao je zadnjih sati zonu gdje je brazilsko zrakoplovstvo otkrilo u utorak krhotine A330 Air Francea, nestalog s 228 osoba.

U utorak navečer brazilski ministar obrane Nelson Jobim kazao je da 'nema nikakve sumnje' da se radi o krhotinama Airbusa A330. Za srijedu je predviđeno još letova među kojima let francuskog Awacsa koji bi trebao napraviti 'kartografiju' krhotina u pokušaju određivanja mjesta nesreće i skupljanja crnih kutija, istaknuo je zapovjednik Prazuck.