SAZNANJA SRPSKOG BLICA

Šarić oprao 1,7 milijardi eura, u igri Hypo i Raiffeisen?

21.01.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal i policija posljednje tri godine vode najznačajniju akciju na razotkrivanju pranja novca u Europi, piše Blic, koji ekskluzivno saznaje da se sumnja kako je odbjegli narkoboss Darko Šarić u Srbiji oprao 1,7 milijardi eura

Policija sumnja da je Šarić oprao novac kroz kredite koje je u Srbiji uzelo 600 tvrtki.

U istragu su uključeni i specijalni policijski timovi iz Austrije i Nizozemske, jer su u pranje novca navodno uključena dva investicijska fonda u Amsterdamu, saznaje Blic. Podaci do kojih je policija zasad došla pokazuju da su krediti uzimani u razdoblju kada je Šarić posjedovao veliko bogatstvo, od 2006. do akcije Balkanski ratnik 2009.

Prema saznanjima Blica, oko 200 milijuna eura oprano je preko investicijskog fonda banke Hypo Alpe Adria International AG iz Klagenfurta, dok je više od milijardu i pol oprano preko fonda RI Eastern European Finance B.V., čiji je osnivač Raiffeisen International Bank Holding AG iz Beča.

Blic podsjeća da je Hypo Alpe Adria Banka došla pod povećalo europske javnosti nakon što je 2009. otkrivena velika korupcijska afera oko upliva sumnjivog novca u tu banku. Također, zbog te afere uhićen je i prvi čovjek Hypo banke Wolfgang Kutlerer.

U tom razdoblju investicijski fond te banke, ali i Raiffeisen International Bank Holding AG bili su osobito popularni u srpskim poslovnim krugovima. Gotovo da i nije bilo poznate firme koja nije bila u poslovnim odnosima s ta dva fonda, a transakcije se kreću od tri do 100 milijuna eura.

Prema saznanjima Blica, policija je do tih fondova došla praćenjem tokova novca i istragom protiv Šarićevih suradnika koji su bili poznati kao financijski savjetnici.

Tako se došlo do imena tri osobe koje bi mogle biti ključni svjedoci o pranju Šarićevog novca: prema saznanjima Blica, to su Darko Tošić iz Pljevalja, Dejan Dragojević iz Šapca i Ilija Tomašević iz Pančeva.

Tomašević je bio glavni menadžer kompanije TMF Management B.V. u Nizozemskoj, koja je bila zastupnik spornog investicijskog fonda RI Eastern European Finance B.V., u kojem je pak radio Darko Tošić koji je sudjelovao u švercu Šarićevog kokaina, zbog čega je i za njim raspisana tjeralica.

Dejan Dragojević, prema informacijama s internetske stranice Hypo Alpe Aria Banke, ima dvije funkcije, jednu u Nizozemskoj, a drugu u Beogradu. On je naveden kao direktor Hypo Alpe Aria Renta u Beogradu, kao i direktor Hypo Gruop Netherland Holding B.V. sa sjedištem u Amsterdamu. Inače, riječ je tvrtki kćeri Hypo Alpe Adria International AG.

Zanimljivo je da su svi sporni fondovi kao i navedene tvrtke smješteni na istoj adresi u Nizozemskoj. Također, osim direktora i zastupnika, te tvrtke nemaju nijednog zaposlenog.

Šarić je početkom ljeta 2012. pobjegao u Latinsku Ameriku i to nakon što je otkriveno da je ponudio nagradu za likvidaciju šest najviših srpskih političara.