SONJA BISERKO

'Nikolić pokazuje svoje pravo lice'

17.01.2013 u 20:41

Bionic
Reading

Reagiranje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na posjet premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu nije državničko i on ne može zaustaviti proces normalizacije odnosa Srbije, ali odmaže nastojanjima da se ugovori skoriji susret dvojice šefova država, ocjene su u Beogradu u povodu stajališta predsjednika Srbije da je sastanku dvojice premijera trebao prethoditi susret predsjednika Srbije i Hrvatske.

Analitičari u beogradskim medijima danas ocjenjuju i da je premijer Ivica Dačić ušao u otvoreni sukob s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i to o najvažnijim pitanjima - pregovorima s Prištinom, zbog nesuglasica o platformi i rezoluciji za Kosovo, do odnosa sa Zagrebom nakon ocjene o Milanovićevom posjetu Beogradu.

Bivši veleposlanik Srbije u Njemačkoj i profesor Fakulteta političkih znanosti Ognjen Pribićević kaže za B92 da su nesuglasice visokih državnih dužnosnika normalna stvar u svim demokratskim zemljama, ali je problem ono što se to dogodilo upravo tijekom posjeta stranog državnika.

Nesuglasice između šefa države i premijera oko posjeta nekog stranog državnika su 'morala biti razriješena prije tog posjeta...Svakako nije dobra poruka koja je tako poslana jer onda neki pozitivni aspekti padaju u drugi plan zbog konflikta državnog vrha', smatra Pribićević.

Supredsjedatelj Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocijenio je da kritička izjava Tomislava Nikolića o posjetu hrvatskog premijera Beogradu 'nije državnička' i neće pomoći da uskoro dođe do njegovog susreta s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

'Jučerašnja izjava predsjednika Nikolića ne pridonosi tome, nego naprotiv odmaže u tome da se ugovori skoriji sastanak dvojice predsjednika, jer je na neki način optužio i predsjednika (Ivu) Josipovića da je i on odgovoran što nije došlo do njihovog sastanka', ocijenio je Popov u izjavi agenciji Beta. On je rekao za Nikolićevu izjavu da je posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu "neiskren" i da su se prvo trebali sastati on i predsjednik Hrvatske Josipović, nanosi dvostruku štetu.

'S jedne strane se vidi da je očito da vladajuća koalicija ne funkcionira sinkronizirano i da je ovo izravno atak na neki način i na premijera (Ivicu) Dačića, kao da postoji i neka vrsta sujete zašto su se prvo sreli premijeri a ne predsjednici', rekao je Popov.

Predsjednica Helsinškog odbora za Srbiju je u povodu Nikolićeve izjave rekla da predsjednik Srbije ne može zaustaviti normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske.

'Ne mislim da Nikolić može zaustaviti normalizaciju srpsko-hrvatskih odnosa. Ali, to je opstrukcija i negativan impuls posjetu koji je trebao 'resetirati' te odnose ili ponudizi neku novu inicijativu u međusobnom otvaranju. Nikolić pokazuje svoje pravo lice, pokazuje i da je Srbija podijeljena u pogledu orijentacije u regiji i prema EU. Ova izjava je zapravo na liniji njegovih temeljnih stajališta u odnosu na Hrvatsku', prenose beogradski mediji izjavu Sonje Biserko radiju Slobodna Europa (RSE).

Istovremeno, sociologinja Vesna Pešić, nekadašnja predsjednica Građanskog saveza Srbije i zastupnica, ocijenila je da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavom o posjetu hrvatskog premijera pokazao da je 'malo uvrijeđen' što je 'preskočen' i što se prije susreta dvojice premijera on nije sastao sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

'On (Nikolić) se možda osjetio malo uvrijeđeno zbog toga, ali je to trebao reći ranije, a ne kad je gost bio u kući', rekla je Pešić agenciji Beta.

Ona je ocijenila da je za to što nije došlo do susreta predsjednika Srbije i Hrvatske kriv i Josipović, a ne samo Nikolić, te da je i iz Hrvatske bilo 'prilično zatezanja' oko tog posjeta jer je Nikoliću zamjerena izjava o Vukovaru.

'Postali su lovci na njegove izjave, tako da je to sve napuhano', ocijenila je Vesna Pešić. Prema njenim riječima, hrvatska strana se suviše miješala u srpske unutarnje poslove tvrdnjama kako Srbija ide ka devedesetim godinama prošlog stoljeća.