POVLAČENJE U BAZE

Američke postrojbe napuštaju iračke gradove

02.06.2009 u 20:26

Bionic
Reading

Borbene postrojbe SAD-a napustit će sve iračke gradove po planu do kraja ovoga mjeseca, rekao je u utorak zapovjednik snaga SAD-a u Iraku, uključujući pobunjeničko uporište Mosul

Borbene postrojbe SAD-a po planu bi trebale napustiti iračke gradove i mjesta do 30. lipnja i premjestiti se u vanjske baze po sigurnosnom sporazumu koji je stupio na snagu u siječnju.

Neki američki i irački dužnosnici su naznačili da bi to moglo biti odgođeno u slučaju Mosula gdje Al Kaida i druge pobunjeničke skupine često napadaju. Upitan jesu li snage SAD-a na putu planiranog potpunog povlačenja iz svih gradova, uključujući i Mosul, general Ray Odierno je odgovorio: 'Jesmo. Učinili smo zajedničku procjenu... To smo finalizirali'.

'Izaći ćemo iz gradova. Osigurat ćemo nešto stručnjaka za obuku i savjetnika, časnika za vezu u Mosulu... no to će biti sve', rekao je u razgovoru s agencijom Reuters na putu za Samaru. Odierno je kazao kako su iračke snage sigurnosti od 2006. skokovito napredovale u odnosu na brojnost snaga, obučenost i opremljenost, ali da će snage SAD-a ostati u Iraku u savjetodavnoj ulozi do kraja 2011. godine, kako je dogovoreno s Bagdadom u bilateralnom sporazumu o sigurnosti.

'Mislim da je vrijeme da izađemo iz gradova, mislim da je važno da ljudi razumiju da ćemo ispoštovati sporazum kojim smo potpisali', naglasio je general Odierno.