INDUSTRIJA NA KOLJENIMA

Renault otpušta 7.500 radnika

17.01.2013 u 07:28

Bionic
Reading

Nakon što je početkom tekuće godine grupa PSA Peugeot Citroën objavila značajne financijske gubitke u odnosu na prošlu godinu, točnije pad u prodaji od 8,8 posto, drugi gigant francuske automobilske industrije Renault oglasio se još jednom neugodnom viješću. Do 2016. godine Renault planira ukinuti 7.500 radnih mjesta, dakle riješiti se više od 15 posto svog ukupnog osoblja od 44.642 zaposlenika

Najveći dio ukidanja radnih mjesta trebao bi se odvijati kroz formu tzv. 'dobrovoljnih' odlazaka u mirovinu, a uprava ne isključuje mogućnost zatvaranja jednog pogona u slučaju da sindikati ne potpišu sporazum o konkurentnosti.

Tako bi se došlo od uštede od 400 milijuna eura što bi, prema službenoj izjavi uprave, trebalo kompaniji omogućiti 'daljnje investicije i razvitak' i 'rast proizvodnje u Francuskoj'.

Sindikati su pak poručili da se radi o 'katastrofi za sve kategorije zaposlenika' te da su očekivali slične najave, no ne toliko negativne. Jednako tako, skeptični su prema najavama o najavljenim partnerstvima s drugim proizvođačima automobila.

Vijest je došla u posebice neugodan trenutak za francusku vladu koja je prije nekoliko dana potpisala ugovor sa sindikatima o osiguravanju radnih mjesta i o pokretanju generacijskih ugovora kojima je cilj zaustaviti rastuću stopu nezaposlenosti u Francuskoj. Država je i dalje jedan od vlasnika Renaulta, s udjelom od 15 posto.

Zasad, vlada je samo poslala slabo utješno priopćenje da će pomno nadgledati situaciju te da ipak nisu najavljeni direktni otkazi i zatvaranja tvornica, mada uprava Renaulta nije eksplicitno otklonila nijedan od ta dva scenarija.

Zadržavanje radnih mjesta u Francuskoj nominalno je jedan od glavnih prioriteta u 2013. za vladu, a najavljeni potez Renaulta ide direktno naspram potpisanog sporazuma. Neslužbeni izvori tvrde da vlada nastoji uvjeriti upravu da dio proizvodnje prebaci iz Velike Britanije u Francuskoj, a sindikalni predstavnici iz kompanije govore o 'ucjenama', jer su primorani potpisati nove sporazume da bi se spriječilo zatvaranje tvornica te se pitaju kako je moguće povećati i proizvodnju i prodaju uz tako masovne odlaske radnika.