ODMAZDA ZA MALI

Islamisti napali alžirska plinska polja, ubili i oteli strance

16.01.2013 u 20:42

Bionic
Reading

Islamski militanti napali su u srijedu u zoru plinska polja u jugoistočnom dijelu Alžira u blizini granice s Libijom koja eksploatiraju europske zemlje te oteli najmanje devet stranaca, ubili dvije osobe, među kojima je i jedan Francuz, i ranili najmanje sedam osoba.

Napad, za koji su odgovornost preuzeli suradnici Al Kaida, uslijedio je nakon što su se islamisti obvezali na odmazdu zbog francuske vojne intervencije u Maliju koja je započela prošlog tjedna protiv militanata u toj zemlji povezanih s Al KaIdom. Alžir je dozvolio Francuskoj da tijekom operacije u Maliju koristi njegov zračni prostor.

Zbog ovog slučaja raste zabrinutost da će francuska akcija u Maliju izazvati i druge napade u znak odmazde protiv zapadnih ciljeva u Africi gdje Al Kaida operira po zemljama Magreba, te u Europi. Napadnutim poljem upravljaju britanski BP, norveški Statoil i alžirska državna tvrtka Sonatrach, a BP je potvrdio da se došlo do 'sigurnosnog incidenta' na polju In Amenas.

Alžirska novinska agencija APS izvijestila je da je uz francuskog državljanina ubijen i jedan od čuvara, sedam je osoba ranjeno među kojima i dva stranca. Oteto je pet Japanaca koji rade za japansku inžinjersku tvrtku, kao i jedan Francuz, Irac i po nekim diplomatskim izvorima i jedan Amerikanac. Otet je i jedan norveški radnik koji je javio ženi telefonom da je otet.

Alžirske snage pokrenule su akciju oslobađnja zatočenih i okružile su logor u kojem borave radnici. Prema izvorima francuske vlade napadači su stigli iz Libije. Mauritanska novinska agencija ANI, koja ima kontakte s islamistima, izvijestila je da jedna skupina drži otete strance.