PORUKA LJUBLJANI

SAD očekuju ulazak RH u EU i rješenje pitanja Ljubljanske banke

16.01.2013 u 17:14

Bionic
Reading

Sjedinjene Države očekuju da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja ove godine i potiču Zagreb i Ljubljanu da hitno rade na rješenju pitanja Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija pristupnog ugovora obavila na vrijeme, izjavio je u srijedu Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice koji je zadužen za zemlje jugoistočne Europe.

'Predviđeno je da Hrvatska postane punopravna članica u srpnju. Mi to svakako očekujemo. Nismo članica Europske unije, ali to je ono što očekujemo', rekao je Philip Reeker u razgovoru sa skupinom novinara u Bruxellesu odgovarajući na upit o ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji.

Dodao je da je pitanje Ljubljanske banke složen spor i da Sjedinjene Države pozivaju 'obje zemlje Hrvatsku i Sloveniju da hitno rade na njegovu rješenju tako da se može i ići naprijed i ratificirati pristupni ugovor'.

Reeker je nekoliko puta ponovio da Sjedinjene Države ne posreduju u sporu Zagreba i Ljubljane, nego da samo izražavaju svoje stajalište kada im se postavlja pitanje o tom slučaju.

'Mi ohrabrujemo obje zemlje da rade zajedno i mislim da je sastanak financijskih stručnjaka dviju zemalja 22. siječnja dobra prigoda da se angažiraju kako bi se došlo do rješenja. To je važno za EU-u, za obje zemlje, koje su susjedi i koji imaju zajedničku povijesti i zajedničku budućnost', rekao je Reeker, koji je u State Departmentu zadužen za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovu, Makedoniju i Albaniju.

Na pitanje mogu li previranja na političkoj sceni u Sloveniji utjecati na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Reeker je rekao kako je važno da se 'Slovenija, dok se istodobno bavi svojim izazovima, također radi i na ovom pitanju, što i čini jer imaju stručnjake da traže rješenje'.