LIDL, TESCO, ALDI...

U goveđim hamburgerima pronađen DNK konja i svinje

16.01.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Konjsko i svinjsko meso otkriveno je u hamburgerima koji se prodaju u četiri britanska irska supermarketa. Utvrđeno je, naime, da smrznuti goveđi hamburgeri koji se prodaju u supermarketima Aldi, Iceland, Lidl i Tesco sadrže tragove konjskog mesa, a većina sadrži i svinjsko meso, tvrdi inspekcija za sigurnost hrane, javlja britanski The Guardian

Četiri glavna lanca supermarketa koji posluju u Velikoj Britaniji te u Irskoj - Aldi, Iceland, Lidl i Tesco – povlače sa svojih polica niz goveđih proizvoda nakon što je u njima pronađen DNK konja.

Institucija nadležna za sigurnost hrane u Irskoj (FSAI), koja je i napravila testiranja, rekla je da su sporni hamburgeri proizvedeni u dva pogona za preradu mesa u Irskoj, Liffey Meats i Silvercrest Foods te u pogonu Dalepak Hambleton u Velikoj Britaniji.

U devet od 10 uzoraka hamburgera od četiri trgovca te iz irskog trgovačkog lanca Dunnes, pronađen je DNK konja u vrlo malim količinama. Međutim, u jednom uzorku, iz prodavaonice Tesco razina DNK konja je bila 29 posto u odnosu na goveđi sadržaj. Također je utvrđeno kako mnogi hamburgeri sadrže i DNK svinje.

FSAI je rekla kako su se trgovački lanci dogovorili da će ukloniti cijelu seriju spornih proizvoda, piše The Guardian.


Profesor Alan Reilly, izvršni direktor FSAI-a, rekao je da dok god nalazi ne predstavljaju rizik za zdravlje, ne izazivaju zabrinutost.

'Proizvodi u kojima smo identificirali sadržaj DNK konja i/ili svinjskog DNK ne predstavljaju nikakav rizik za sigurnost hrane i potrošači ne bi trebali biti zabrinuti', dodao je Reilly.

Lidl Hrvatska: Nismo nikada uvozili sporne hamburgere

Lidl Hrvatska je za Tportal.hr kazao kako sporne hamburgere proizvedene u pogonima za preradu mesa u Velikoj Britaniji i Irskoj nikada nisu uvozili u Hrvatsku, pa ih sukladno tome nisu niti prodavali u svojim trgovinama u Hrvatskoj.

'Potrošači koji su kupili bilo koji od navedenih proizvoda mogu ih vratiti', stoji nadalje u priopćenju.

'Iako postoji objašnjenje za prisutnost svinjskog DNK u tim proizvodima, s obzirom na činjenicu da se meso različitih životinja obrađuje u istim mesnim pogonima, ne postoji jasno objašnjenje u ovom trenutku za prisutnost DNK konja u proizvodima koji se proizvode u pogonima za preradu mesa koji ne koriste konjetinu u proizvodnom procesu', kazao je Reilly koji je dodao kako konzumacija konjskog mesa nije dio irske kulture te da je svinjsko meso u proizvodima koji navodno sadrže samo goveđe meso neprihvatljivo za neke vjerske skupine i ljude koji ne jedu svinjetinu.

FSAI je analizirao 27 hamburgera od govedine, s datumima do ožujka 2014., s tim da je 10 od 27 proizvoda, odnosno 37 posto, sadržavalo DNK konja, a 85 posto DNK svinje.

Osim toga, testiran je ukupno 31 proizvod od govedine, poput pita i lazanja, a u 21 je utvrđeno da je pozitivan na svinjski DNK. Nijedan nije sadržavao konjsko meso.