SUSRET PREMIJERA U BEOGRADU

Milanović: Tražite pomoć i dat ćemo je!

16.01.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u Beogradu sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Sastanak dvaju premijera počeo je u podne i završio oko 14.30 sati, a u međuvremenu je održan i radni ručak državnih delegacija. Nakon sastanka, Dačić je izjavio da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni u regiji, a Milanović je izrazio podršku Srbiji na putu na Europsku uniju

Dačić je rekao da izuzetno važno da dvije vlade surađuju u okviru nadležnosti koje im daju Ustav i zakoni.

'Zato je važna operativna suradnja. Ovaj susret ocjenjujem kao pozitivan, u kojem smo se dogovorili da se naši odnosi trebaju normalizirati i definirali tri korpusa pitanja', kazao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedno od novijih pitanje presuda Haškog suda.

Drugi korpus pitanja je ekonomska suradnja.

'Želimo otvoriti to pitanje suradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promjene koje će uslijediti zbog ulaska Hrvatske u EU', rekao je Dačić.

Kao treći segment, srpski premijer je izdvojio približavanje Srbije EU i tu još jednom naglasio da Hrvatska podržava Srbiju na tom putu.

Milanović je izjavio da je do susreta sa srpskim kolegom Dačićem moglo doći i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu važni samo za te dvije zemlje već i za regiju.

Naglasio je da će Srbija imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć, istaknuvši da će 'Hrvatska biti fer'.

'Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte hoće li to tako biti. Hrvatska bez zadnje misli će dati sve od sebe', poručio je Milanović, u interpretaciji Tanjuga i B92.

Prvi susret dvojice premijera počeo je nešto iza 12 sati u Palači Srbija, a nakon sastanka u četiri oka održan je radni ručak kojem su nazočili potpredsjednik srpske vlade Rasim Ljajić i ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, te hrvatski zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditiranih novinara, snimatelja i fotoreportera iz Srbije i Hrvatske. Prema podacima Ureda za komunikacije Vlade Srbije, iz Hrvatske su stigli predstavnici 10 redakcija, a susret prate novinari 23 srpske redakcije i 18 dopisnika, izvještava B92.

Prvi službeni sastanak dvojice premijera održao se na inicijativu šefa hrvatske vlade, nekoliko dana nakon što je Dačić izjavio da odnose Srbije i Hrvatske treba 'odlediti, resetirati i početi iznova' te da je spreman za susret s Milanovićem. Dačić je prošli tjedan istaknuo da dvije države 'moraju surađivati, biti praktične i ostvariti komunikaciju koja će im omogućiti da njihovi odnosi ne budu kao u ledeno doba'.

Predsjednik hrvatske vlade oko 15 sati sastat će se u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu i s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je dobrima Dačićeve izjave o tome da se želi naći s Milanovićem, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da se sastanak na vrhu priprema već neko vrijeme.